foto: Ivars Soikāns/LETA
Kaņepes varētu pasargāt no inficēšanās ar Covid-19
2020. gadā sējas kaņepes Latvijā audzēja 997 hektāros – sešu gadu laikā platības ir pieckāršojušās. Visvairāk kaņepes bija iekoptas Liezēres, Vērgales un Bebru pagastos.
Pasaulē
2022. gada 22. janvāris, 04:59

Kaņepes varētu pasargāt no inficēšanās ar Covid-19

Kas Jauns Avīze

Kaņepēs esošajām vielām ir potenciāls pasargāt no inficēšanās ar kovidu, liecina laboratorijas pētījums ASV, kas publicēts žurnālā “Journal of Nature Products”.

Lai nebūtu pārpratumu – runa ir pārtikas kaņepēm. Tajās atrodamajai kanabigerolskābei (CBGA) un kanabidiola skābei (CBDA) ir potenciāls cīnīties ar koronavīrusu, secinājuši Oregonas štata universitātes zinātnieki.

Pētījumā šīs vielas sasaistījās ar koronavīrusa pīķa proteīniem un nobloķēja soli, ko patogēns izmanto organisma inficēšanai. Zinātnieki laboratorijā pārbaudīja šo vielu ietekmi uz koronavīrusa alfa un beta paveidiem. Pētījumā cilvēkiem šīs vielas gan nav dotas un nav salīdzināti inficēšanās rādītāji starp cilvēkiem, kas lieto šīs vielas, un tiem, kas nelieto.

Kaņepes ir šķiedrvielu, pārtikas un dzīvnieku barības avots, un ekstraktus parasti pievieno kosmētikai, ķermeņa losjoniem, uztura bagātinātājiem un pārtikai.

“Šīs vielas var lietot iekšķīgi, un tām ir sena drošas lietošanas vēsture,” norāda Oregonas Globālā kaņepju inovāciju centra pētnieks Ričards van Brēmens.