Pasaulē
2022. gada 19. janvāris, 06:22

VIDEO: kaunpilna izgāšanās? Poļu robežsargi nofilmē, kā baltkrievu kolēģi gatavo provokāciju uz robežas

Jauns.lv

Baltkrievijas robežsargi šonedēļ sacēla vētru par it kā no Polijas teritorijas apšaudītu valsts robežstabu. Viņu Polijas kolēģi nu ir publicējuši videomateriālus, kas Baltkrievijas pusi nostāda pagalam neveiklā situācijā.

Lukašenko režīma struktūrvienību publicētajā preses relīzē apgalvots, ka incidents ar robežstaba apšaudīšanu tiks cītīgi izmeklēts.

Baltkrievijas puse arī publicēja fotogrāfijas, kurās redzams robežstabs ar it kā sašauto plāksni un blakus atrastās metāla lodītes, ar kurām, iespējams, šauts:

foto: Ekrānuzņēmums no "Gpk.gov.by"
foto: Ekrānuzņēmums no "Gpk.gov.by"
Baltkrievijas robežsargu izplatītie foto, kuros redzams it kā no Polijas puses sašautais robežstabs. Poļu robežsargu publicētajos video redzams, kā Lukašenko režīma dienesti veic neskaidras darbības ar robežstaba plāksni.

Īsi pēc šiem paziņojumiem Polijas puse publicēja Valsts robežsardzes patruļas filmētos kadrus, kuros fiksēta neparasta Baltkrievijas dienestu uzvedība tieši pie minētā robežstaba, kas atrodas netālu no Polijas pusē esošā Pļaskas ciema.

Video redzams, kā Baltkrievijas robežsargi no robežstaba noņem vairogu ar valsts ģerboņa attēlu un dodas ar to dziļāk Baltkrievijas teritorijā.

Migrantu telšu nometne uz Polijas-Baltkrievijas robežas

gallery icon

Pēc dažām stundām viņi atgriežas un sāk fotografēt notikuma vietu. Aktivitātes fiksētas ap pulksten 09.00.

Polijas robežsardze arī ziņo, ka ierosinājusi tikties un pārrunāt notikušo, taču baltkrievi atteikušies, un vakarā Lukašenko režīma kontrolētie mediji publicējuši ziņu par it kā no Polijas apskādēto robežstabu.

Polijas dienesti arī pamanījuši, ka vairogi ar Baltkrievijas valsts ģerboni jau vairākas dienas pazuduši arī no trim citiem robežstabiem.

“Šie notikumi vēlreiz parāda, ka Baltkrievijas izlūkdienestu iztēlei nav robežu, izdomājot provokācijas, kas palielinātu spriedzi uz robežas,” teikts Polijas robežsardzes ziņojumā.

Jau ziņots, ka Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, starp kuriem lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Īpaši intensīvi Baltkrievija šādā veidā vērsās pret Poliju.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.