foto: Shutterstock
"Costa Concordia" - vēsturē lielākā pasažieru kuģa katastrofa. Kapteinis pameta cilvēkus likteņa varā
Pasaulē
2022. gada 16. janvāris, 07:47

"Costa Concordia" - vēsturē lielākā pasažieru kuģa katastrofa. Kapteinis pameta cilvēkus likteņa varā

Jauns.lv

Janvarī aprit desmit gadi kopš brīža, kad pie Toskānas krastiem nogrima kruīza kuģis "Costa Concordia". Kuģis atsitās pret klintīm, jo piepeldēja parāk tuvu krastam. Uz borta atradās 4200 pasažieru. "Costa Concordia" kļuva par vēsturē lielāko pasažieru kuģi, kas cietis katastrofā.

Pirms desmit gadiem, 13. janvārī kuģis uzskrēja akmeņiem, kas izsita caurumu un tas sāka grimt. Uzreiz pēc notikušā sākās glābšanas operācija, kuras rezultātā no kuģa tika evakuēti vairāk nekā 4000 cilvēku.

Par vainīgu notikušajā atzina kapteini. Pirmo reizi, kā noskaidroja izmeklētāji, kuri nodarbojās ar bēdīgā notikujma atjaunošanu un detaļu analīzi, tieši kapteinis atļāva kuģim pārāk tuvu pietuvoties krastam, lai satiktos ar savu vecu paziņu.

Frančesko Sketīno pameta kuģi un pasažierus likteņa varā, cenšoties glābt pats savu dzīvību. Par pierādījumu tam kļuva audio ieraksti, kuros dzirdams, kā ekipāžas locekļi prasa savam kapteinim neaiziet un atgriezties pie kuģa komandēšanas.

2017. gadā Itālijas Augstākā tiesa atstāja spēkā sākotnējo spriedumu, kas piespriests kruīza kuģa "Costa Concordia" kapteinim. Frančesko Sketīno piespriesti 16 gadi cietumā. Viņš apsūdzēts par 32 cilvēku nogalināšanu. 

14000 tonnu smagā kuģa atlūzas tika atgūtas tikai pusotra gada laikā pēc traģēdijas 2013. gada septembrī. Atlūzu izņemšana no ūdens un transportēšanas izmaksāja vismaz 600 miljonus eiro, raksta "joinfo.com".