Pasaulē
2022. gada 9. janvāris, 19:25

Pēc vairākiem mēnešiem atrasts zīdainis, kurš Kabulas lidostas haosā tika nodots ASV karavīram

Jauns.lv

Savu ģimeni pēc vairāku mēnešu prombūtnes beidzot saticis mazais afgāņu puika Sohails Ahmadi, kuru pērnā gada augustā paša tēvs aiz izmisuma Kabulas lidostā atdeva ASV karavīram.

Zināms, ka augustā kontroli pār Afganistānu sāka sagrābt talibi, tūkstošiem afgāņu izmisumā cenšoties no valsts izbēgt. Divus mēnešus vecais Sohails Ahmadi tika nodots amerikāņu karavīram pāri dzeloņdrāšu žogam, vecākiem cerot, ka viņš tiks pasargāts un droši nogādāts Kabulas lidostā.

Talibi apskata, ko aiz sevis Kabulas lidostā atstājuši ASV karavīri

ASV karaspēkam 31. augustā pilnībā pametot Afganistānu, Kabulas Hamida Karzaja starptautiskajā lidostā atstāts militārais ekipējums, tostarp helikopteri un autotransports, raksta ...

gallery icon

Tomēr tad, kad lidostā iekļuva mazā puikas vecāki un četri pārējie bērni, viņi Sohailu nekur vairs nevarēja atrast.

Pēc izmisīgiem, bet veltīgiem zīdaiņa meklējumiem viņa tēvs Mirza Ali Ahmadi, kurš strādāja par apsargu ASV vēstniecībā, māte Suraja un pārējie četri bērni pieņēma lēmumu doties uz evakuācijas reisu un izlidot uz ASV bez pazudušā mazuļa. 

Mēnešiem ilgi viņiem nebija ne jausmas, kur atrodas viņu dēls.

Kā savu pieņēmis taksometra vadītājs

Pēc tam, kad ziņu aģentūra "Reuters" vēstīja par ģimenes izmisīgajiem Sohaila meklējumiem, mazulis novembrī tika atrasts Afganistānā, kāda 29 gadus veca taksometra vadītāja mājās.

Sāpīga šķiršanās un laimīga atkalredzēšanās: mazulis no Kabulas lidostas atdots ģimenei

Savu ģimeni pēc vairāku mēnešu prombūtnes beidzot saticis mazais afgāņu puika Sohails Ahmadi, kuru pērnā gada augustā paša tēvs aiz ...

gallery icon

Taksists Hamids Safi pastāstīja, ka atradis zīdaini, vienu pašu raudam Kabulas lidostā uz grīdas. Viņš sākotnēji centies atrast zēna vecākus, bet, kad tas nav izdevies, nolēmis bērnu ņemt pie sevis un audzināt kā savējo. Safi ar sievu jau ir vairāki bērni.

Viņi nosauca zīdaini par Muhamedu Abedu un publicēja kopīgos attēlus sociālajā vietnē "Facebook". 

Mazuli atdot nevēlas

Uzzinot to, ka viņa mazdēls nu aug citā ģimenē, uz Kabulu steigšus devās Sohaila vectēvs, lai lūgtu mazuli atdot. Tomēr Safi sākotnēji atteicās atdot zēnu, pieprasot, lai arī viņš un viņa ģimene tiek evakuēti uz ASV.

Pēc septiņu nedēļu ilgām pārrunām un īsas Safi kunga aizturēšanas talibu policija panāca izlīgumu starp abām ģimenēm, un mazulis sestdien tika atdots viņa īstajiem vecvecākiem.

Zēna vecāki ar video zvana palīdzību sacīja, ka ir ļoti priecīgi par ģimenes atkalapvienošanos. Tikmēr taksists un viņa sieva ļoti pārdzīvojuši notikušo.

foto: REUTERS/SCANPIX

Mazā Sohaila vecāki cer, ka drīzumā sakārtos dokumentus, lai viņu jaunākais bērns varētu doties pie viņiem uz ASV Mičiganas štatu, kur viņi šobrīd apmetušies.

Kā Kabulā paiet pirmās dienas pilnīgā talibu kontrolē

gallery icon

Talibu kaujinieki ieņem lielākās Afganistānas pilsētas

Islāmistu grupējuma "Taleban" kaujinieki svētdien bez cīņām ienākuši trijās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās, ziņu aģentūru AP informējušas trīs Afganistānas amatpersonas, ...

gallery icon

Pārsteidzoši brīvdomīgā un laimīgā Afganistāna: pirms padomju tankiem, modžahediem un NATO misijām

Runājot par talibu ieviesto drastisko kārtību un sieviešu tiesību ierobežošanu Afganistānā, visi piesauc pagājušajā gadsimta sešdesmito/septiņdesmito gadu sākuma fotogrāfijas, kurās ...

gallery icon