foto: LETA
Pastiprināto ārkārtējo stāvokli pie robežas ar Baltkrieviju tomēr vajadzētu pagarināt, uzskata Lietuvas Seimā
Pasaulē
2022. gada 4. janvāris, 22:17

Pastiprināto ārkārtējo stāvokli pie robežas ar Baltkrieviju tomēr vajadzētu pagarināt, uzskata Lietuvas Seimā

Jauns.lv / LETA

Lai gan Lietuvas prezidents Gitans Nausēda paudis pārliecību, ka migrācijas krīzes dēļ izsludināto pastiprināto ārkārtējo stāvokli pie robežas ar Baltkrieviju šobrīd var atcelt, Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Laurīns Kasčūns uzskata, ka būtu labāk to ar zināmiem atvieglojumiem pagarināt, vēsta portāls "Delfi.lt".

Kā viņš otrdien sacījis "Delfi" televīzijai, ņemot vērā, ka migrantu mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas un Baltkrievijas robežu joprojām turpinās, pastiprināto ārkārtējo stāvokli pierobežas pašvaldībās būtu vērts pagarināt vēl vismaz uz mēnesi, taču, iespējams, atstāt spēkā šaurākā zonā nekā līdz šim.

"Protams, tas ir mans viedoklis, un (..) iespējams, ka pastiprinātais ārkārtējais stāvoklis netiks pagarināts. Jautājums vēl ir atvērts, bet uzskatu, ka tas palīdzējis stabilizēt situāciju pie robežas. Esmu ļoti pateicīgs prezidentam, kurš atzinis, ka esam atrisinājuši šo krīzi. (..) Tomēr domāju, ka vēl derētu pagarinājums uz krietnu mēnesi," norādījis deputāts.

"Lietuvas robežas pārkāpšanas gadījumu skaits nokrities līdz nullei, bet pie Latvijas robežas šodien bijuši 55 pārkāpumi. Lai gan [migrantu] pieplūdums Baltkrievijā apstājies, zināms skaits migrantu tur joprojām atrodas un var tikt pārvirzīti," viņš spriedis.

"Es teiktu, ka situācija pie robežas ir stabilizēta, bet jāpatur prātā zināmi faktori, jo šīs plūsmas organizē [Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs] Lukašenko, un atslābināta uzmanība (..) varētu kļūt pār ieganstu pārbaudīt, kā Lietuva apsargā savu robežu," izteicies Kasčūns.

Viņš ieteicis kompromisa risinājumu - pastiprinātu ārkārtējo stāvokli vēl vismaz uz mēnesi noteikt nevis desmit kilometru joslā gar robežu, bet tikai pašā pierobežas zonā, atļaujot pulcēšanās brīvību un kultūras pasākumu rīkošanu.

Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas vadītājs norādījis, ka nedrīkst aizmirst vēl vienu svarīgu apstākli - saspīlēto situāciju pie Ukrainas un Krievijas robežas.
"Baltkrievija vairs nav uzskatāma par patstāvīgu spēlētāju. Tā ir telpa, ko apguvusi Krievija," norādījis politiķis.

Viņaprāt, nevar izslēgt iespēju, ka Minska un Maskava varētu mēģināt izraisīt daudzas problēmas, kuras novērstu uzmanību no iespējamajiem notikumiem saistībā ar Ukrainu.

"Citiem vārdiem runājot, ja būs kaut kāda militārā avantūra Ukrainā, var notikt tā, ka kāds centīsies to piesegt, radīt citas problēmas, novērst uzmanību citā virzienā - kaut vai uz Polijas vai Lietuvas pierobežu, tātad izraisīt vienlaicīgi daudzas problēmas. Pastiprināts ārkārtējais stāvoklis mums ļautu vieglāk "iedarbināt muskuļus"," izteicies Kasčūns.

Kā ziņots, prezidents Nausēda otrdien radiostacijai "Žiniu radijas" norādīja, ka migrantu problēma pagaidām ir atrisināta, un pieļāva, ka šajā situācijā "būtu jēgpilni apsvērt pastiprinātā ārkārtējā stāvokļa atcelšanu, jo tas ir patiešām spēcīgs instruments, kas jāizmanto noteiktos izņēmuma apstākļos", bet to varētu atjaunot, ja situācija uz robežas atkal saasinātos.

Šis jautājums pašlaik aktualizējies arī saistībā ar to, ka Lietuvas konstitūcija liedz pastiprināta ārkārtējā stāvokļa vai karastāvokļa apstākļos veikt grozījumus valsts pamatlikumā, tāpēc Seimā apstājusies svarīgu konstitūcijas grozījumu pieņemšana attiecībā uz tiešām pašvaldību mēru vēlēšanām.

Saasinoties nelegālās migrācijas krīzei Baltkrievijā pie Polijas robežas, Lietuvas Seims novembrī nolēma izsludināt pašvaldībās gar Baltkrievijas robežu un migrantu izmitināšanas vietās pastiprināto ārkārtējo stāvokli, kas vēlāk tika pagarināts līdz 14.janvārim ieskaitot.

Kopš 3.augusta, kad saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu robežsargi sāka likt migrantiem doties atpakaļ, neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā jau vairāk nekā 8100 reižu. No pagājušā gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti vairāk nekā 4200 nelegālie migranti.

Pēdējā laikā Lietuvā situācija pie Baltkrievijas robežas kļuvusi mierīgāka un vairākas dienas robežsargi nav fiksējuši nevienu mēģinājumsu nelikumīgi iekļūt Lietuvā.