foto: Maskavas apgabala (Krievija) Pretterorisma komisija
Krievijā sākusies Ļedjajeva “Jaunās paaudzes” filiāļu iznīcināšana: sektas sludinātājus arestē un dzen ārā no valsts
Maskavas apgabala Pretterorisma komisijas vīri skrien apturēt “Jaunās paaudzes” sludināšanas.
Pasaulē
2021. gada 29. decembris, 06:21

Krievijā sākusies Ļedjajeva “Jaunās paaudzes” filiāļu iznīcināšana: sektas sludinātājus arestē un dzen ārā no valsts

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Kamēr Latvijā nekādīgi neizdodas iegrožot, pēc valsts ieskata, destruktīvās Alekseja Ļedjajeva vadītās harizmātiskās sektas “Jaunā paaudze” darbību, Krievijas varas struktūras šomēnes ķērušās klāt pie tās Krievijas filiāļu radikālas iznīcināšanas. Antiteroristiskie kaujinieki iebrūk reliģiskās organizācijas saietos, arestē tās mācītājus, bet ārzemniekiem – “Jaunās paaudzes” adeptiem liedz uzturēšanos Krievijā.

Jāuzsver, ka “Jaunā paaudze” nav tikai Latvijas reliģiskais fenomens, jo šī kustība ir izpletusies pa visu plašu pasauli. Kopumā ir vairāk nekā 400 “Jaunās paaudzes” draudzes bijušās PSRS valstīs, Eiropā un Amerikā. Visu šo reliģisko impēriju vada 1985. gadā no Kazahstānas Latvijā ieceļojošais daudzbērnu baptistu ģimenē izaugušais Ļedjajevs, par kura teoloģisko viedumu daudziem ir šaubas. Tā, piemēram, pirms nodibināt savu reliģisko konglomerātu, viņš bija pievienojis Latvijas Vasarsvētku baznīcai, kura viņu no savas kopības patrieca, uzskatot, ka Ļedjajeva sludinātais nav savienojams ar Bībeli un patieso Dieva Vārdu. Daudzi “Jauno paaudzi” saista ar “biznesa projektu”, kuram ar teoloģiju nav nekādas sakara.

Krievijas Ģenerālprokuratūra aizliedz “Jauno paaudzi”

foto: Maskavas apgabala (Krievija) Pretterorisma komisija
"Jaunās paaudzes" mācītāju saiets, kuru vēlāk pārtrauca Krievijas terorisma apkarotāji.

Šī gada augusta beigās Krievijas ģenerālprokuratūra četras ārzemju reliģiskās organizācijas jeb pēc būtības “Jauno paaudzi” pasludināja par Krievijas Federācijā “nevēlamu organizāciju”. Par tādām tika atzīti divi Latvijā un divi Ukrainā reģistrēti “Jaunās paaudzes” veidojumi – kristīgā kustība, evaņģēliskā baznīca, garīgā pārvalde, Bībeles koledža, kurus apvienoja nosaukums “Jaunā paaudze”.

Parasti ar “nevēlamu organizāciju” Krievijā vairumā gadījumā saprotam politiskās opozīcijas kustības vai neatkarīgos plašsaziņas līdzekļus, kurus aizliedzot Putina režīms cenšas apklusināt neapmierinātos un kritiku pret pastāvošo varu. Tikai šoreiz zem sitiena nonāca Latvijā dibināta reliģiska organizācija, kuras līderim, starp citu, jau kopš 2002. gada ir aizliegta iebraukšana Krievijā, tas ir - desmit gadus pirms tam, kad 2012. gadā Krievijā tika pieņemts likums par “nevēlamajām organizācijām”.

Par darbošanos ārvalsts “nevēlamajās organizācijās” vai to filiāļu vadīšanu Krievijā var draudēt ne tikai prāvi naudas sodi, bet arī no viena līdz četriem gadiem ilgs cietumsods. Kādus trīs mēnešus Krievijas varas struktūras “Jaunās paaudzes” adeptus daudzmaz lika mierā, bet nu pār viņu galvām sākuši birt pārkāpuma protokoli un naudas sodi. Ja tā turpināsies, tad ilgi nav jāgaida, kad kādu vietējās “Jaunās paaudzes” darboni drīz ietupinās arī aiz restēm.

Izdzen no Krievijas

Tikko no Krievijas dienvidiem – Krasnodaras novada izraidīja kādu 34 gadus vecu Ukrainas pilsoni, kā galveno iemeslu minot viņa piederību “Jaunajai paaudzei”.

“Ukrainas pilsonis Krievijā ieradās 2019. gadā, vienlaikus saņēmis termiņuzturēšanās atļauju. Tagad viņš lūdzis uzturēšanās atļauju, taču Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) ziņoja, ka vīrietis pieder baznīcai “Jaunā paaudze”, kuras darbība Krievijā tiek uzskatīta par nevēlamu. Saskaņā ar FSB teikto, viņš “aktīvi izplata savas baznīcas idejas”. Krasnodaras apgabala Iekšlietu ministrijas Galvenā pārvalde atteicās viņam izsniegt uzturēšanās atļauju un anulēja termiņuzturēšanās atļauju Krievijas Federācijā.

Pats ticīgais gan apgalvo, ka viņam nav nekāda sakara ar “Jauno paaudzi” un viņš pieder pie evaņģēlisko kristiešu reliģiskās grupas, kas ietilpst vienā no Krievijas protestantu savienībām,” teikts Krievijas oficiālajos paziņojumos.

Te jāteic, ka “Jaunās paaudzes” atzarojumi Krievijā tagad cenšas pārreģistrēties un dibināties kā jauni reliģiski veidojumi ar citiem nosaukumiem, vairs neafišējot savu saistību ar “Jaunās paaudzi” un Ļedjajevu. Tās nozīme, ka jaunā “Jauna paaudze” Krievijā nu var saukties citā gluži nevainīgā vārdā kā, piemēram, “Cerību stars” vai “Priecas vēsts”.

Kaujinieki izdzenā mācītājus

Savukārt vislielāko varas struktūru uzbrukumu Krievijas “Jaunā paaudze” piedzīvoja šī mēneša sākumā, kad 2. decembrī Maskavas apgabala pretterorisma kaujinieki Ramenska pilsētā iebruka kādā sanāksmju namā, kur savu sanāksmi noturēja “Jaunās paaudzes” vadītāji, pārsvarā mācītāji no visas Krievijas (mūsu austrumu kaimiņavlstī darbojas ap 110 šīs kustības draudzes).

Maskavas pretterorisma kaujinieki ielaužas “Jaunās paaudzes” mācītāju saietā:

Saietā piedalījās ap 150 cilvēku, pastāstīja mācītājs Alberts Ratkins un teica: “Visi 40 minūtes tika noguldīti ar seju uz aukstās grīdas, un vienu cilvēku drošības spēki piekāva. Visiem tika atņemti telefoni, draudēts tos salauzt. Pret ticīgajiem tika pielietots spēks”.

Mēs esam ieinteresēti savas rīcības likumībā, mēs lūdzam un svētījam Krieviju, vēlamies kalpot savas valsts labā. Bet šādas līdz zobiem bruņotu “likuma sargu” darbības visbriesmīgākajā veidā grauj uzticību varas iestādēm,” teikts “Jaunās paaudzes” paziņojumā.

Vairāki desmiti parakstīja dokumentus par kriminālvajāšanu saskaņā ar pantu par sadarbību ar “nevēlamu” organizāciju. Maskavas apgabala Pretterorisma komisija izplatījusi paziņojumu, kurā teikts: 

“Pretterorisma komisija strādā, lai novērstu ekstrēmismu visās tā izpausmēs. Kā piemēru šī pasākuma īstenošanai var minēt starptautiskās kristīgās kustības “Jaunā paaudze” konferences pārtraukšanu Ramenskā.

foto: Maskavas apgabala (Krievija) Pretterorisma komisija
Šajā ēkā Piemaskavas Ramenskā slepus no laicīgās pasaules pulcējās “Jaunās paaudzes” garīgie valdoņi.

Kopumā konferencē tika aizturētas vairāk nekā 70 baznīcas amatpersonas, pret kurām tika sastādīti protokoli saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksa pantu par piedalīšanos ārvalstu vai starptautiskas nevalstiskas organizācijas darbībās, kas ir nevēlamas Krievijas Federācijas teritorijā. Atkārtota līdzīga pārkāpuma gadījumā draud kriminālatbildība.

“Jaunās paaudzes” ideoloģija ir izklāstīta grāmatā “New World Order” (“Jaunā pasaules kārtība”), kas aicina mainīt valsts iekārtu bijušās Padomju Savienības valstīs. Šī gada februārī Kemerovas Centrālā tiesa “Jauno pasaules kārtību” atzina par ekstrēmistisku literatūru un tā iekļauta Federālajā ekstrēmistisko materiālu sarakstā”.

Sektanti izceļas ar vergturību

Krievijas portāls life.ru, kuru finansē valdība, publicējis rakstu “Kāpēc tika aizliegta “Jaunās paaudzes” baznīca un kas ir zināms par tās vadītāju Alekseju Ļedjajevu”, kurā uzsvērts:

““Jaunās paaudzes” darbība Krievijā, kā arī citās valstīs cieši saistīta ar rehabilitācijas centriem, kur viņi cenšas “atdzīvināt” narkomānus. Šādos centros izplatīta ir naudas izspiešana no narkomānu tuviniekiem, kuri vēlas nelaimē nonākušo radinieku atgriešanu normālā dzīvē, un pacientu izmantošana kā bezmaksas darbaspēku.

Reliģiskās rehabilitācijas centru darbība, kā likums, ir saistīta ar skandāliem. Piemēram, Permā “Jaunās paaudzes” sektanti ieslēdza cilvēkus pagrabā bez ēdiena, liekot viņiem smagi strādāt. Narkomānam tika iedots neass zāģis un baļķis, pieprasot to sazāģēt gabalos. Šajā laikā pagrabā skanēja reliģiska mūzika.

foto: Maskavas apgabala (Krievija) Pretterorisma komisija
Starptautiskās reliģiskās kustības "Jaunā paaudze" logo. Tāds pats ir arī Latvijā, tikai ar uzrakstu latīņu burtiem - "Jaunā paaudze".

“Jaunās paaudzes” centri Krievijā darbojās ar kopīgu nosaukumu - bezpeļņas organizāciju apvienība “Dzimtene bez narkotikām”. Pēc tam, kad 2011.gadā Novosibirskas beznarkotiku fonda vadītājs Alberts Sažins tika atzīts par vainīgu sava vadītā centra pacientu prettiesiskā ieslodzījumā un viņam piesprieda četru gadu nosacītu cietumsodu, biedrība ar tiesas lēmumu tika likvidēta.

Pazīstamais sektantu pētnieks, profesors Aleksandrs Dvorkins life.ru stāsta, ka šobrīd ir grūti saskaitīt, cik “Jaunās paaudzes” apakšvienību ir Krievijā, jo lielākā daļa pašmāju ļedjajeviešu ir mainījuši savu organizāciju nosaukumus, lai var veikt iesāktās darbības, nepievēršot varas iestāžu uzmanību”.

Neapmierinātība arī Latvijā

Jauns.lv jau vairākkārtīgi rakstījis, ka “Jaunā paaudze” izpelnījusies arī Latvijas likumsargu uzmanību. Bet līdz šim tās darbība nav apturēta:

* Šoruden policija vairākas reizes bija izbraukusi uz “Jaunās paaudzes” galveno mītni Šampēterī – Irlavas ielā un konstatēja, ka tur, ignorējot visas drošības prasības, uz dievkalpojumiem pulcējās Ļedjajeva adepti. Policisti centās nelegālās dievkalpošanas pārtraukt un ticīgos izdzenāt, par ko pretī saņēma draudzes gana dusmu izvirdumus.

Policija pārtrauc “Jaunās paaudzes” nesankcionēto saietu Šampēterī, Irlavas ielas baznīcā

Nevienā citā Eiropas Savienības valstī nav tāds terors un genocīds kā Latvijā, nolādot likumsargus, kuri 3. novembrī bija ieradušies pārtraukt ...

gallery icon

Tas sadusmoja ģenerālprokuroru Juri Stukānu, kurš Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesai iesniedza prasības pieteikumus par “Jaunās paaudzes” darbības izbeigšanu. “Prokuratūras veiktajā pārbaudē konstatēts, ka, pretēji normatīvajos aktos noteiktajām prasībām ievērot sociālo distancēšanos un citus pasākumus, “Jaunās paaudzes” Rīgas draudze ne mazāk kā sešas reizes 2021. gada laikā pieļāvusi publiskus pasākumus ar dalībnieku piedalīšanos, neraugoties uz to, ka par šādiem pārkāpumiem tikuši piemēroti administratīvie sodi,” bija teikts Stukāna parakstītajā tiesai adresētajā pieteikumā.

Decembra sākumā Pārdaugavas tiesa tomēr noraidīja Ģenerālprokuratūras pieteikumu par pagaidu aizsardzības līdzekļa piemērošanu pret “Jauno paaudzi”, respektīvi atļāva tai darboties arī turpmāk. Kā notikumi virzīsies tālāk, jālūko 2022. gada 20. janvārī, kad Rīgas apgabaltiesa skatīs strīdu par to noteikt “Jaunajai paaudzei” līdz tiesas sēdei aizliegumu publiski darboties vai nē. Tikai pēc šī lēmuma Pārdaugavas tiesa varēs noteikt lietas izskatīšanu pēc būtības – aizklapēt pavisam vai nē “Jaunās paaudzes” kantori.

* “Jaunās paaudzes” līderis Aleksejs Ļedjajevs piedalījies jaunas televīzijas “Brīvvalsts TV”, ap kuru vienojas Covid-19 noliedzēji un izsmej Covid-19 vīrusa nopietnību, veidošanā. “Brīvvalsts TV” sižeti pēc stilistikas it kā atgādina televīzijas ziņu raidījumus un “atmasko” patiesību par Covid-19.

* Jūlija vidū Valsts policija atklāja informāciju par kādu biedrību, kura, iespējams, nodarbojusies ar cilvēktirdzniecību – darba ekspluatāciju vairākos atkarību profilakses centros - “Neatkarība Balt”. Par to policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes un Speciālo uzdevumu bataljona darbinieki aizturēja astoņas personas - noziedzīgās grupas līderi un viņa iespējamos līdzdalībniekus. Izmeklētājiem bija izdevies gūt apliecinājumu, ka reliģiskās konfesijas aizsegā vairāku gadu garumā personas, apvienojoties organizētā grupā, izveidoja palīdzības centrus no narkotikām, alkohola atkarīgajiem cilvēkiem vairākās vietās Latvijā.

Biedrības “Neatkarība Balt” palīdzības centri, kur uzturējās 105 cilvēki mērķis bijis cēls – sniegt palīdzību, cīnoties ar atkarībām. Taču radās aizdomas, ka, slēpjoties aiz oficiālā mērķa, organizētā grupa izmantojusi atkarībās slīgstošu personu ievainojamību, lai bez pienācīgas atlīdzības, nelegāli un nepiemērotos apstākļos ilgstoši viņus nodarbinātu, tādējādi gūstot peļņu un aizbildinoties, ka šis process esot “darba terapija”. Ar atkarībām sirgstošie cilvēki nodarbināti sešas dienas nedēļā līdz pat desmit stundām dienā, bez atlīdzības un apšaubāmos apstākļos.

“Neatkarība Balt” ir cieši saistīta ar Ļedjajeva vadīto formējumu “Jaunā paaudze”. Piemēram, 2013. gadā kāds no biedrības centriem esot izvietots “Jaunās paaudzes” Rīgas nodaļai piederošās telpās. Nodibinājuma valdē ir kāds Krievijas valstspiederīgais Vjačeslavs Vahruševs, kurš vismaz 2013. gadā bija arī “Jaunās paaudzes” Ķengaraga draudzes mācītājs.

Ļedjajeva organizētie Jaunās paaudzes saieti

gallery icon