foto: EPA/Scanpix
Baidens aicina amerikāņus necelt paniku par omikrona paveidu
ASV prezidents Džo Baidens.
Pasaulē
2021. gada 27. decembris, 23:36

Baidens aicina amerikāņus necelt paniku par omikrona paveidu

Jauns.lv / LETA

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien atzinis, ka daļa ASV slimnīcu var tikt pārslogotas, taču paudis pārliecību, ka kopumā valsts ir labi sagatavojusies jaunajam koronavīrusa vilnim un amerikāņiem nevajag krist panikā.

Virtuālā sanāksmē ar vairāku štatu gubernatoriem un padomniekiem veselības aprūpes jomā prezidents uzsvēra, ka koronavīrusa omikrona paveida straujajai izplatībai nebūs tādas ietekmes kā sākotnējam Covid-19 uzliesmojumam 2020.gadā vai delta varianta vilnim šogad.

Baidens atzina, ka omikrona paveids dod pamatu bažām, bet uzsvēra, ka tam nevajadzētu izraisīt paniku.

Covid-19 testu pieejamība un masu vakcinēšana nozīmē, ka daudziem cilvēkiem inficēšanās nenoved pie smagas saslimšanas un hospitalizēto Covid-19 pacientu skaits nepieaug tik strauji kā iepriekš.

"Amerikāņi, Amerika ir panākusi progresu. Situācija ir labāka," sacīja Baidens.

Taču viņš norādīja, ka desmitiem miljoniem cilvēku joprojām nav vakcinēti un slimnīcās pieaug hospitalizēto Covid-19 pacientu skaits.

Baidens sacīja, ka ir slimnīcas, kas tiks pārslogotas, un tur pietrūks gan darbinieku, gan aprīkojuma.

Absolūtajos skaitļos ASV ir lielākais Covid-19 upuru skaits pasaulē. ASV no šīs slimības nomiruši vairāk nekā 816 000 cilvēku.

Viņš arī atzina, ka testēšana, lai gan notiek daudz plašāk, joprojām nav pietiekama.

Baidens sacīja, ka viņa administrācija strādā pie bezmaksas testēšanas paplašināšanas un mājās lietojamo testu pieejamības veicināšanas.

"Kad mēs stājāmies amatā, nebija neviena. Neviena. Tagad mums ir astoņi veidi tirgū," runājot par mājās veicamajiem testiem, sacīja Baidens.

Valdība iegādāsies 500 miljonus šādu testu izplatīšanai amerikāņiem.

"Ar to nepietiek. Ar to acīmredzot nepietiek. (..) Mums jādara vairāk," sacīja prezidents.