foto: REUTERS/SCANPIX
Lietuvas Seims apstiprina lēmumu par karavīru sūtīšanu uz Mali un Mozambiku
Lietuvas parlamenta sēžu zāle.
Pasaulē
2021. gada 16. decembris, 20:12

Lietuvas Seims apstiprina lēmumu par karavīru sūtīšanu uz Mali un Mozambiku

Jauns.lv / LETA

Lietuvas Seims ceturtdien pieņēmis lēmumu par karavīru turpmāko dalību starptautiskajās misijās, piekrītot Lietuvas karavīrus sūtīt uz jaunām misijām Mali un Mozambikā.

Par šo lēmumu nobalsojuši 120 Seima deputāti, bet trīs parlamenta locekļi no balsošanas atturējušies.

Uz Francijas vadīto operāciju "Takuba" Mali varēs nosūtīt līdz 30 karavīru. Iepriekš plānots, ka Lietuva uz šo operāciju nosūtīs savu militāro transportlidmašīnu "Spartan" un 12 karavīrus - lidotājus un loģistikas speciālistus.

"Jo vairāk Lietuva piedalās starptautiskās drošības garantēšanā, jo vairāk drošības būs Lietuvā," izteicies Seima ārlietu komitejas priekšsēdētāja vietnieks, Zemnieku un zaļo partijas deputāts Ģiedrjus Surplis, paužot gandarījumu, ka Lietuva vēlreiz sevi apliecinājusi kā drošu stratēģisko partneri.

Seima balsojumā par Lietuvas karavīru dalību starptautiskajās misijās bija klāt Francijas Senāta priekšsēdētāja Žerāra Laršē vadīta delegācija.

Seims piekritis arī Lietuvas karavīru sūtīšanai uz jaunu starptautisko misiju Mozambikā.

Šogad izveidotajai Eiropas Savienības (ES) mācību misijai Mozambikā lietuvieši pievienosies no 2022. gada vidus. Uz šo starptautisko operāciju iecerēts sūtīt līdz 11 Lietuvas karavīru un aizsardzības sistēmas civilo darbinieku, konkrētāk, divus štāba virsniekus.

Seima lēmumā noteikts, ka tuvākajos divos gados uz starptautiskajām operācijām kopumā tiktu nosūtīti līdz 323 Lietuvas karavīriem - aptuveni tikpat, cik apstiprināts 2020. un 2021. gadam.

No šā gada novembra Lietuvas Bruņoto spēku apsardzes vienība Dānijas apsardzes rotas sastāvā sākusi piedalīties arī NATO militārajā mācību operācijā Irākā, kur tā apsargās Bagdādē bāzēto operācijas štāba bāzi. Lietuvas dalība šajā operācijā turpmākajos divos gados nepārsniegs 50 karavīrus.

Citās starptautiskajās operācijās paredzēts saglabāt esošo Lietuvas dalības līmeni.

ANO vadītajā stabilizācijas misijā Mali "MINUSMA" piedalīsies līdz 50 karavīriem, ES militārajās mācību misijās Mali un Centrālāfrikas Republikā - līdz 11, ES militārajās operācijās "Atalanta" un "Irini" - attiecīgi līdz 30 un 20 karavīriem.

Nemainīsies arī Lietuvas ieguldījums NATO vadītajā starptautisko spēku operācijā Kosovā - ne vairāk par pieciem karavīriem un aizsardzības sistēmas civilajiem darbiniekiem. ASV vadītās koalīcijas operācijā "Inherent Resolve" piedalīsies līdz 40 Lietuvas karavīriem, bet ASV rosinātajā operācijā Hormuza šaurumā - līdz pieciem karavīriem.

Paredzēts arī saglabāt līdz 60 karavīriem Lietuvas militārajā mācību operācijā Ukrainā.