foto: Pexels.com
"Man šķita, ka neviens nav tik stulbs." Joku lapa kļūst par ēsmu slepkavnieciski noskaņotajiem
Pasaulē
2021. gada 14. decembris, 06:07

"Man šķita, ka neviens nav tik stulbs." Joku lapa kļūst par ēsmu slepkavnieciski noskaņotajiem

Jauns.lv

2020. gada jūlijā sieviete vārdā Vendija Veina no Mičiganas ASV tīmeklī uzgāja vietni "Rent-A-Hitman", kas solīja privāti un savlaicīgi "atrisināt delikātu situāciju". Vendija vēlējās nogalināt savu bijušo vīru, bet viņas plāns smagi izgāzās, raksta CNN.

"Rent-A-Hitman" jeb, latviski tulkojot, "Izīrē slepkavu" mājaslapā teikts, ka tā piedāvā ap 18 000 darbinieku, kuri var paveikt darbiņu jebkur ASV. Atrodamas arī atsauksmes no apmierinātiem klientiem, tostarp kāda vīrieša, kurš priecājas par saņemto pakalpojumu - "Rent-A-Hitman" nekavējoties atrisinājis viņa problēmu ar neapmierinātu darba ņēmēju, kamēr viņš pats bijis atvaļinājumā ārpus pilsētas.

Vendiju mājaslapa pārliecināja, tāpēc viņa aizpildīja veidlapu, piesakot konsultāciju. 

"Tas ir dīvaini, ka jūsu uzņēmums nedarbojas "tumšajā tīmeklī"," viņa rakstīja ziņojumā vīrietim Gvido Fanelli, kurš, viņasprāt, bija vietnes galvenais konsultants. "Es nevēlos nokļūt cietumā. Paldies par jūsu laiku."

Vendija piedāvāja 5 000 ASV dolāru atlīdzību par sava vīra slepkavību.

Tomēr sieviete nenojauta, ka "Rent-A-Hitman" darbinieki nekad nevienu nebija nogalinājuši. Vietne izveidota, lai maldinātu cilvēkus, kuri meklē algotus slepkavas.

Nu Vendija atrodas cietumā tāpat kā citi, kuri tiešsaistē izteikuši vēlmi nogalināt kādu, kas viņiem traucē.

foto: Mičiganas policijas iecirknis
Vendijai Veinai nu draud līdz pat deviņiem gadiem cietumā

Vietnes īpašnieks nodod savus "klientus" policijai

"Rent-A-Hitman" vietni izveidojis Bobs Inness no Kalifornijas. 

Sākotnēji mājaslapa bijusi paredzēta kā interneta drošības uzņēmuma vietne, bet nejauši pārtapusi par ēsmu slepkavnieciski noskaņotiem ļaudīm.

Viņu pakalpojumu pieprasījumi tiek nosūtīti Innesam, kurš tos taisnā ceļā nodod izmeklēšanai tiesībaizsardzības iestādēm.

Kā stāsta Inness, vietnē ir izvietoti vairāki mājieni, kas skaļi kliedz, ka interneta lapa ir lamatas. 18 000 "operatīvo darbinieku" ir aptuvenais tiesībaizsardzības iestāžu skaits ASV. Savukārt mājaslapas apakšā ir saite, uz kuras uzspiežot var pārbaudīt, vai jūsu kredītkarte nav nozagta - tā aizved vietnes apmeklētāju uz FIB Interneta noziegumu sūdzību centru.

Inness stāsta, ka kopš vietne sākusi darboties, vairāk nekā 400 cilvēku ir aizpildījuši pakalpojuma pieprasījuma veidlapu. Starp tiem arī tādi, kuri izteikuši vēlmi kļūt par algotu slepkavu un vienkārši jokdari, kuri uzjautrinās ar draugiem.

Aptuveni desmit procentiem no aizpildītajām veidlapām pievērsta pastiprināta policijas uzmanība.

"Man šķita, ka neviens nav tik stulbs, bet nu pārliecinos, ka esmu kļūdījies," komentējot pieprasījumu pēc šāda "pakalpojuma", saka Inness.

24 stundas, lai nomierinātos

Ja persona aizpilda veidlapu un nojaušams, ka slepkavības nodomi ir īsti, Inness nogaida 24 stundas pirms sazinās ar likumsargiem.

"Tas ir kā nomierināšanās periods, lai cilvēks nāktu pie prāta. Es gribu dot iespēju cilvēkiem atkāpties," viņš saka.

"Pēc dienas es viņiem uzdodu divus jautājumus - "vai jums joprojām ir nepieciešami mūsu pakalpojumi" un "vai vēlaties sazināties ar mūsu darbinieku"."

Ja uz abiem jautājumiem saņemta apstiprinoša atbilde, Inness nodod informāciju likumsargiem, kas pārņem saziņu ar aizdomās turamo. Pasūtījuma slepkavības samaksu Inness ar "klientiem" nekad neapsriež, to skaidro "darbinieki" jeb izmeklētāji. Inness darbojas vien kā starpnieks.

Vendija nepārdomā un samaksā par bijušā vīra nogalināšanu

Kad Vendija Vaina no Mičiganas apstiprināja, ka nav pārdomājusi un ir gatava maksāt par bijušā vīra slepkavību, ar viņu kādā autostāvvietā satikās civilās drēbēs tērpts likumsargs, kurš uzdevās par nolīgto slepkavu.

Vendija piedāvāja "slepkavam" par bijušā vīra nogalināšanu samaksāt 5 000 dolāru. Viņa norādīja vīrieša mājas adresi, darba vietu un pat darba grafiku. 

Kā pirmo iemaksu Vendija "slepakavam" piešķīrusi 200 dolāru, lai segtu ceļa izdevumus, jo bijušais vīrs dzīvojis citā ASV štatā.

Ātri vien Vendija tika arestēta un pagājušajā mēnesī atzīta par vainīgu pasūtījuma slepkavības plānošanā un nozieguma veikšanā caur datoru. Galējais tiesas spriedums gaidāms janvārī, un par pastrādāto sievietei draud līdz pat deviņiem gadiem cietumā.

Pirmā nopietnā lieta - trīs slepkavību pasūtījums

Inness stāsta, ka vietni izveidojis jau 2005. gadā. Viņš bija mēģinājis uzsākt interneta drošības biznesu, koncentrējoties uz datu plūsmu un riska analīzi mazām interneta lapām. Arī vietnes nosaukumam sākotnēji nav bijis sakara ar pasūtījuma slepkavībām.

Tā kā bizness nav izdevies, viņš mēģinājis domēnu pārdot. Pircēju interese nebija liela, tāpēc viņš par mājaslapu uz vairākiem gadiem aizmirsis. 2008. gadā viņš par to atcerējies un pārbaudījis mājaslapas iesūtni. Redzētais viņu apstulbinājis.

Cik daudz par vienu? Vai pieņemat darbā slepkavas? - šādi jautājumi bija parādījušies e-pasta kastītē.

Inness nezināja, ko atbildēt, tāpēc vienkārši jautājumus ignorējis. Tomēr pēc diviem gadiem viņš saņēmis vēl vienu īpatnēju lūgumu no kādas sievietes, kura gribējusi nogalināt trīs cilvēkus.

"Dažas stundas vēlāk viņa nosūtīja otru e-pastu ar cilvēku vārdiem un dzīvesvietas adresēm," CNN stāsta Inness.

Sieviete Innesam atklājusi, ka ir Lielbritānijas pilsone, kura dzīvo Ontario, Kanādā. Trīs cilvēki, kurus viņa vēlas nogalināt, esot nozaguši viņas tēva mantojumu.

Vīrietis sazinājies ar savu draugu, kurš strādājis policijā, norādot, ka šīs sievietes nodomi varētu būt nopietni. Draugs par notikušo informējis Kanādas varas iestādes.

Sieviete arestēta un aiz restēm pavadījusi dažus mēnešus, pirms deportēta uz Lielbritāniju.

"Tā bija mana pirmā lieta. Es sev teicu: "Šī deviņus dolārus vērtā vietne tikko novērsa trīs cilvēku slepkavības." Tas bija pagrieziena punkts," stāsta Inness. Tāpēc viņš lēmis izveidot to, ko pats sauc par "parodijlapu".

Bērna nolaupīšanas mēģinājums

Pateicoties Innesa tīmekļa vietnei, notiesāts arī kāds vīrietis no Virdžīnijas, kura plāni 2018. gadā bijuši nolīgt kādu, kurš nogalinātu viņa bijušo draudzeni un viņas vecākus.

Aizturētais bija Devons Faubers, kuram diagnosticētas garīgās veselības problēmas. Viņš gribēja nogalināt trīs cilvēkus, lai varētu iegūt aizbildniecību pār bijušās draudzenes trīsgadīgo meitu.

"Pārliecinieties, ka nogaliniet viņus, bet nenogaliniet bērnu," ​​savā tiešsaistes lūgumā rakstīja Faubers.

Kā norāda Inness, vīrietis arī lūdzis, lai no sievietes mājas tiek nolaupīts bērns un viņa dzimšanas apliecība. 

2019. gadā Fauberam tika piespriests 10 gadu cietumsods par aicinājumu izdarīt pirmās pakāpes slepkavību.

Neskatoties uz publicitāti, ko šādi gadījumi rada tīmekļa vietnei, Inness joprojām saņemot tiešsaistes slepkavības pieprasījumus. Daži ar viņu sazinās pat no ārzemēm, jautājot, vai slepkavību iespējams pastrādāt konkrētā valstī. 

"Rent-A-Hitman" vietne nekad nav reklamēta. Tās izveidotājs pieļauj, ka cilvēki to atrod, izmantojot meklēšanas rīkus.

Vietnes analīze liecina, ka tā ir skatīta 160 valstīs. "Tas ir prātam neaptverami," saka Inness.

Inness šobrīd nodarbojas ar cilvēku izglītošanu par interneta bīstamo daļu un aicina pieņemt stingrākus sodus cilvēkiem, kuri notiesāti par interneta izmantošanu vardarbīgu noziegumu veikšanai.

Tēmas