foto: AFP/Scanpix
Alpīnists, kurš 2013. gadā Francijas Alpos atrada dārgakmeņus, beidzot tiek pie atlīdzības
Dārgumu kasti alpīnists atradis, kad apmēram pirms astoņiem gadiem kāpis Monblānā – Rietumeiropas augstākajā virsotnē.
Pasaulē
2021. gada 8. decembris, 13:15

Alpīnists, kurš 2013. gadā Francijas Alpos atrada dārgakmeņus, beidzot tiek pie atlīdzības

Jauns.lv

Laimīgais alpīnists, kurš 2013. gadā, kāpjot Francijas Alpos, atrada kasti ar dārgakmeņiem, var sadalīt dārgumus ar vietējo pilsētas domi, jo netika atklāti dārglietu likumīgie īpašnieki, vēsta "washingtonexaminer".

Dārgakmeņu krājums sadalīts divās vienādās daļās. Katras daļas vērtība sasniedz aptuveni 169 tūkstošus ASV dolāru (149 818 eiro), piektdien paziņoja Alpu pakājē esošās Šamonī vadība.

Pilsētas mērs slavēja alpīnistu, kurš vēlējies palikt anonīms, par viņa godprātību, ievērojot likumu, atgriežot vairāk nekā 100 smaragdu, safīru un rubīnu krājumu.

Alpīnists franču laikrakstiem sacīja, ka nenožēlo to, ka bijis godīgs, un plāno daļu naudas izmantot sava dzīvokļa remontam.

Dārgumu kasti viņš atradis, kad apmēram pirms astoņiem gadiem kāpis Monblānā – Rietumeiropas augstākajā virsotnē. Tā, visticamāk, nākusi no kāda aviokatastrofā iekļuvušā "Air India" reisa, kuri avarēja Monblānā 1950. un 1966. gadā.

Vairākiem juvelierizstrādājumiem bijis zīmogs "Ražots Indijā". Dārglietas bija paslēptas metāla kastē.

Cilvēki pārgājienos bieži atrod avarējušo lidmašīnu atliekas, tostarp arī upuru ķermeņus. Likums paredz, ka šāds atradums ir vienādi jāsadala starp zemes īpašnieku un atradēju, bet tikai tad, ja nav iespējams atrast likumīgo īpašnieku.

Pēc gadiem ilgas izmeklēšanas, kuras laikā divas ģimenes neveiksmīgi apgalvoja, ka dārgumi pieder viņiem, varasiestādes noteica, ka ieguvums varētu tikt nodots vietējiem iedzīvotājiem.

"Viņš ļoti labi zināja, ka tas, kas viņam bija rokās, ir kaut kas ļoti vērtīgs. Uzreiz saprata, ka tie ir dārgakmeni, kas ļoti rūpīgi iesaiņoti," 2013.gadā paziņoja vietējās policijas amatpersona.

"Varbūt viņš nevēlējās paturēt ko tādu, kas piederējis kādam no mirušajiem," turpināja policists.