Pasaulē
2021. gada 22. novembris, 11:46

Pēc skandalozā uzbrukuma vīrietim ar bērnu Krievijā domā, kā pasargāt noziedznieku identitāti

Jauns.lv

Krievijas Valsts Domē iesniegts likumprojekts, kas aizliedz medijiem norādīt nozieguma izdarīšanā iesaistīto personu tautību. Šo likumprojektu Čečenijas parlaments izsludināja pēc Ramzana Kadirova un Margaritas Simonjanas strīda, kā iemesls bija kautiņš vienā no Maskavas guļamrajoniem, vēsta BBC.

Kautiņš Vatutinkos

Novembra sākumā Maskavas apkaimē Vatutinkos notika kautiņš, kas medijos izraisīja lielu ažiotāžu. Piekautais vīrietis tobrīd uz ielas bija kopā ar savu četrus gadus veco bērnu. Krievijas Izmeklēšanas komitejas vadītājs uz to reaģēja, pieprasot pārkvalificēt lietu no huligānisma uz daudz smagāka rakstura – slepkavības mēģinājumu.

foto: Yelena Afonina/TASS/Scanpix
Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs (pa kreisi) un Magomeds Daudovs.

Plašsaziņas līdzekļi, tostarp arī valsts aģentūra TASS, rakstīja, ka visi iesaistītie, kuri uzbrukuši tēvam ar bērnu, bijuši no Aizkaukāza. Tam uzmanību pievērsa arī prokremliskā kanāla RT galvenā redaktore Margarita Simonjana. Par to viņai skarbu kritiku veltīja Čečenijas līderis Kadirovs, un šobrīd jaunais likumprojekts nonācis jau Valsts Domē.

"Vēlētos arī atgādināt "Kaukāza izcelsmes" Simonjanai, ka tik svarīga un autoritatīva medija galvenajam redaktoram pirms ziņu publicēšanas ir jāpārbauda informācija, bet tikai pēc tam jāizdara secinājumi," savā "Telegram" kanālā rakstīja Ramzans Kadirovs.

foto: Vida Press
Maskavas propagandas rupora RT galvenā redaktore Margarita Simonjana.

"Vēlos vērst Kadirova uzmanību uz to, ka es vienmēr pārbaudu informāciju pirms publiski izsakos", atbildēja Simonjana. "Tāpēc mana informācija izrādījās pareiza – visi četri aizturētie par uzbrukumu Vatutinkos patiešām bija no Kaukāza. Visi kā viens."

7. novembrī Kadirovs un Simonjana sazvanījās ("mierīgi un bez aizvainojumiem," kā rakstīja Kadirovs), bet 11. novembrī Groznijas Valsts televīzijas un radio raidsabiedrība paziņoja, ka Čečenijas parlaments iesniegs Valsts Domē likumprojektu, aizliedzot medijos minēt noziedznieku tautību un reliģiju.

Likumprojekta autors bija Čečenijas parlamenta priekšsēdētājs Magomeds Daudovs (viņu Čečenijā sauc par Lordu).

foto: ekrānuzņēmums no video
Agresīvi noskaņoti cilvēki Vatutinkos uzbrūk vīrietim ar bērnu.

Neprognozējamas sekas visā valstī

22. novembrī no Čečenijas saņemtais likumprojekts tika publicēts Valsts Domes mājaslapā.

Čečenijas parlaments rosina likumā par plašsaziņas līdzekļiem reģistrēt aizliegumu izplatīt informāciju par „noziegumu izdarīšanā iesaistīto personu pilsonību, reliģiju un piederību Krievijas Federācijas tautām.”

"Aizliegums," teikts paskaidrojumā, „ir saistīts ar nepieciešamību saglabāt starpetnisko un starpkonfesionālo harmoniju un mieru Krievijas Federācijas teritorijā.”

Likumprojekta autori šādas informācijas izplatīšanu uzskata par „godīgu, cienījamu pilsoņu, patiesi ticīgu, kuriem nav nekāda saraka ar noziedzīgu darbību” nacionālo un reliģisko jūtu aizskaršanu.

„Neuzmanīgi pateikts vārds sociālajos tīklos var kļūt par detonatoru,” brīdina Čečenijas parlaments, „izraisot starpetnisku un starpkonfesionālu naidu, kas rada neparedzamas sekas visā valstī.”

foto: Yelena Afonina/TASS/Scanpix
Likumprojekta autors ir Čečenijas parlamenta priekšsēdētājs Magomeds Daudovs.

Pēc Čečenijas parlamenta domām, mediju materiāli arvien vairāk "veido negatīvu attieksmi" pret etniskām un konfesionālām grupām, tādējādi mudinot uz vardarbību. Groznija apelē pie Krievijas konstitūcijas, kam būtu jāaizsargā indivīda cieņa.

Likuma "Par masu informācijas līdzekļiem" 4. pantā rosinās ieviest grozījumu, kas aizliedz norādīt noziegumu izdarīšanā aizdomās turamo pilsonību. Paredzēts, ka aizliegums attieksies ne tikai uz medijiem, bet arī uz "informatīvajiem komunikācijas tīkliem".

Kremļa nostāja šajā likumprojektā vēl nav zināma. Tomēr pagājušajā piektdienā arī prezidenta Vladimira Putina administrācijas vadītāja vietnieks Mogomedsalams Magomedovs (Vienotā Krievija) rosināja saukt pie atbildības medijus saistībā ar izteikumiem „par kādas tautības personām”, kas tīši pārkāpuši likumu.