foto: REUTERS/SCANPIX
Saldētavā atrastu aizdomīgu flakonu dēļ slēgta kāda laboratorija Pensilvānijā
Pasaulē
2021. gada 18. novembris, 23:42

Saldētavā atrastu aizdomīgu flakonu dēļ slēgta kāda laboratorija Pensilvānijā

Jauns.lv

Kāds amerikāņu farmācijas uzņēmuma "Merc" darbinieks laboratorijā ārpus Filadelfijas atradis aizdomīgus flakonus ar uzrakstu "bakas" un "vaccinia", ziņo "The Guardian".

Darbinieks flakonus uzgājis, tīrot saldētavas. Bažās par drošību laboratorija īslaicīgi slēgta. Ārvalstu mediji vēstī, ka laboratorija nodarbojas ar vakcīnu izpēti.

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) un Slimību kontroles un profilakses centrs izmeklē šo atradumu, kas saistīts ar slimību, kas, domājams, 20. gadsimta laikā ir nogalinājusi vairāk nekā 300 miljonus cilvēku.

Laikā, kad flakoni atrasti, laboratorijas darbiniekam rokās bijuši cimdi un viņš valkājis sejas masku.

"Nekas neliecina, ka kāds būtu bijis pakļauts nedaudzo sasaldēto flakonu saturam," sacīja Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) pārstāvis, piebilstot, ka flakonu saturs šķiet neskarts.

Šobrīd laboratorija atkal atvērta.

Tomēr Rutgersa universitātes ķīmijas un ķīmiskās bioloģijas profesors Ričards Ebraits izdevumam "Inquirer" norādīja, ka Pensilvānijā atrastie flakoni ir drošības drauds, jo tos varēja atrast un ļaunprātīgi izmantot kāds cilvēks ar bioterorisma plāniem. 

Tomēr cilvēkiem nevajadzētu baidīties, ka šādi flakoni varētu izraisīt infekcijas uzliesmojumu. 

Zināms, ka oficiāli baku paraugus drīkst uzglabāt tikai divās vietās pasaulē, kas atrodas Atlantā un Krievijā. Citi neatļauti paraugi ir vai nu nekavējoties jāiznīcina, vai arī jāpārvieto.

CDC norāda, ka no bakām savulaik miruši aptuveni trīs no 10 cilvēkiem, kas ar tām saslimuši. Tas ir ārkārtīgi liels mirstības rādītājs. Pateicoties vakcīnai, 20. gadsimta beigās bakas tika pilnībā izskaustas, un daudzi to uzskata par "lielāko sasniegumu starptautiskajā sabiedrības veselības jomā".

Lai gan Pasaules veselības organizācija 1980. gadā oficiāli paziņoja, ka bakas ir pilnībā uzveiktas, to vakcīnas joprojām drošības nolūkos tiek uzglabātas.