foto: imago images/Eibner Europa
Šveices parlamenta komiteja pārbaudīs valdības lēmumu iegādāties 36 iznīcinātājus F-35A
Pasaulē
2021. gada 17. novembris, 11:04

Šveices parlamenta komiteja pārbaudīs valdības lēmumu iegādāties 36 iznīcinātājus F-35A

Jauns.lv / LETA

Šveices parlamenta komiteja pārbaudīs valdības lēmumu iegādāties 36 amerikāņu uzņēmuma "Lockheed Martin" ražotos iznīcinātājus F-35A, lai modernizētu Šveices novecojošo armijas gaisa floti.

Parlamenta apakšpalātas vadības kontroles komiteja otrdien paziņoja, ka nolēmusi izpētīt, cik likumīga un lietderīga bijusi izvērtēšanas procedūra, izvēloties jaunās lidmašīnas. Komiteja sāks darbu februārī.

"Mēs atzinīgi vērtējam šo parlamenta pārbaudi un darīsim visu, lai to atbalstītu," tviterī paziņojis Federālais aizsardzības departaments.

Šveices pašreizējās pretgaisa aizsardzības sistēmas kalpošanas laiks beigsies 2030. gadā, un jaunu iznīcinātāju meklējumi bija ilgi un izpelnījās pretrunīgus vērtējumus.

F-35A iznīcinātāji, ko jau izmanto ASV un vairākas Eiropas valstis, tika izvēlēti šī gada jūnijā, dodot priekšroku "Lockheed Martin" ražojumam pār "Airbus Eurofighter", "F/A-18 Super Hornet", ko ražo "Boeing", un franču firmas "Dassault" ražotajām lidmašīnām "Rafale".

Šveices valdība paziņoja, ka F-35A ir ievērojamas tehnoloģiskās priekšrocības salīdzinājumā ar citiem kandidātiem, jo tam ir jaudīgas jaunas sistēmas, kas nodrošina informācijas pārākumu.

Valdība paziņoja, ka iepirkuma izmaksas bija pieci miljardi Šveices franku (4,7 miljardi eiro), kas ir par aptuveni diviem miljardiem franku mazāk nekā otrajam zemākajam solītājam.

Lēmums par F-35A iegādi var tikt apstrīdēts referendumā, ko vēlas noorganizēt kreisie politiskie spēki un tie, kas noskaņoti pret armiju.

Parlamenta apakšpalātas vadības kontroles komiteja paziņoja, ka "vēlas panākt caurspīdīgumu konkrētos punktos, kas izpelnījušies sabiedrības kritiku".

Komiteja koncentrēsies uz metodēm, kas izmantotas konkurējošo lidmašīnu novērtēšanā, politisko manevru iespējām attiecībās ar ASV un publiskā iepirkuma tiesību principu ievērošanu.

Šveice ir slavena ar savu neitralitāti. Tomēr tās ilggadējā pozīcija ir bruņota neitralitāte, un valstī ir obligātais karadienests.