Pasaulē
2021. gada 3. novembris, 08:16

Ņujorkas mēra vēlēšanās uzvar bijušais policists Ēriks Adamss

Jauns.lv / LETA

Ņujorkas mēra vēlēšanās otrdien uzvarēja bijušais policists Ēriks Adamss, kurš bija cīnījies pret rasu diskrimināciju policijā un kļūs par otro afroamerikāni ASV lielākās pilsētas mēra amatā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Adamss stāsies mēra amatā janvārī, nomainot nepopulāro progresīvo politiķi Bilu de Blazio, kura otrais un pēdējais amata termiņš beigsies 31. decembrī. Viņi abi ir no Demokrātu partijas.

"Šovakar es esmu piepildījis savu sapni un grasos ar visu savu sirdi novākt barjeras, kas neļauj jums piepildīt jūsējos," sacīja 61 gadu vecais centriskais demokrāts Adamss, uzrunājot līksmojošos atbalstītājus savā uzvaras ballītē Bruklinā.

Adamsa sāncensis vēlēšanās bija brīvprātīgais noziedzības apkarotājs Kērtiss Sliva no Republikāņu partijas, bet viņam bija maz izredžu uzvarēt Ņujorkas pilsētā, kur reģistrēto demokrātu skaits ir septiņreiz lielāks par reģistrēto republikāņu skaitu.

ASV telekanāli, tostarp NBC un CBS, prognozēja Adamsa uzvaru drīz pēc balsošanas iecirkņu slēgšanas.

Agrīni neoficiālie rezultāti, kurus publicēja Ņujorkas pilsētas Vēlēšanu padome, liecināja, ka Adamss ieguvis vairāk nekā 70% balsu. 67 gadus vecais Sliva ātri atzina savu sakāvi.

foto: REUTERS/SCANPIX
1960. gadā dzimušais Adamss izauga miesnieka un apkopējas ģimenē Kvīnsas rajonā. Kad 15 gadu vecumā viņu aizturēja un piekāva divi Ņujorkas policisti, Adamss apņēmās kļūt par policistu un reformēt Ņujorkas policiju no iekšienes.

Adamss kā mērs pilsētā ar vairāk nekā astoņiem miljoniem iedzīvotāju pārraudzīs ASV lielāko pašvaldības budžetu, lielākos policijas spēkus un lielāko sabiedrisko skolu sistēmu.

Demokrātu priekšvēlēšanās jūnijā centriskais Adamss viegli sakāva progresīvos pretendentus, solot cīnīties pret vardarbīgo noziedzību, kas ir pieaugusi Covid-19 pandēmijas laikā. Viņš arī solīja mazināt nevienlīdzību bagātības jomā un reformēt izglītības sistēmu.

Adamsam arī būs jātiek galā ar lētu mājokļu trūkumu, ekstrēmu laikapstākļu ietekmi uz Ņujorkas infrastruktūru un vardarbību bēdīgi slavenajā Raikersailendas cietumā.

Viņš mēģinās veikt reformas policijā, tomēr paturot savā pusē Ņujorkas policijas spēkus, kas jūtas pārāk maz novērtēti de Blazio varas laikā.

Adamss ir pret līdzekļu atņemšanu policijai un nav aicinājis paaugstināt nodokļus turīgajiem iedzīvotājiem, tāpēc viņam radušās nesaskaņas ar kreisi noskaņotiem amerikāņiem.

1960. gadā dzimušais Adamss izauga miesnieka un apkopējas ģimenē Kvīnsas rajonā. Kad 15 gadu vecumā viņu aizturēja un piekāva divi Ņujorkas policisti, Adamss apņēmās kļūt par policistu un reformēt Ņujorkas policiju no iekšienes.

Viņš pievienojās Ņujorkas policijai pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu vidū, strādāja tur 22 gadus un tika paaugstināts līdz kapteiņa pakāpei.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

2006. gadā Adamss atvaļinājās no policijas un tika ievēlēts Ņujorkas štata Senātā. Viņš bija štata senators līdz 2013. gadam, kad tika ievēlēts par Bruklinas rajona prezidentu.

Adamss kļūs par 110. Ņujorkas mēru. Pirmais afroamerikānis Ņujorkas mēra amatā bija Deivids Dinkinss no 1990. līdz 1993. gadam.