foto: EPA/Scanpix
Lai noskaidrotu, kā vīruss uzvedas pilnīgi imunizētā sabiedrībā, pilsēta Brazīlijā pret Covid-19 vakcinēs visus iedzīvotājus
Aptaujas liecina, ka 93% Brazīlijas iedzīvotāju vēlas vakcinēties pret Covid-19.
Pasaulē
2021. gada 30. oktobris, 08:28

Lai noskaidrotu, kā vīruss uzvedas pilnīgi imunizētā sabiedrībā, pilsēta Brazīlijā pret Covid-19 vakcinēs visus iedzīvotājus

Jauns.lv

Brazīlijas dienvidrietumu pilsēta Toledo ir apņēmusies pret Covid-19 vakcinēt visus pilsētas iedzīvotājus, kas sasnieguši 12 gadu vecumu. Tas būs ražotāja "Pfizer"/"BioNTech” ilgtermiņa pētījums, lai noskaidrotu, cik efektīvi pilnīgi imunizēta pilsēta spēj cīnīties pret Covid-19 un tā jaunajiem variantiem, vēsta “The New York Times”.

Toledo pilsētā nav daudz šaubu par potēšanos. Kā vēsta pilsētas amatpersonas, 19. oktobrī vakcinēti bija jau 99% iedzīvotāju. Vismaz 65% vakcīnas kursu bija noslēguši, un uzsākta arī balsvakcinācijas devu izsniegšana.

Vakcīnēšanas kampaņas sākumā Toledo iedzīvotāji saņēma arī “Sinovac”, “Astrazeneca” un “Johnson&Johnsons” vakcīnas, taču lielākā daļa saņēmuši "Pfizer"/"BioNTech” vakcīnu devas, un tās saņems arī atlikušie iedzīvotāji. Tas ir viens no iemesliem, kamdēļ uzņēmums izvēlējies šo pilsētu pētījumam.

“Mūsu iedzīvotāji, kuri ļoti apzinīgi ievēro ierobežojumus un velk aizsargmaskas, uz šo pētījumu reaģēja ļoti pozitīvi,” sacīja pilsētas mērs Beto Luniti.

“Mēs šeit uzticamies zinātnei un sērojam par 600 tūkstošiem dzīvību, ko Brazīlijā izdzēsis Covid-19,” viņš pauda. “Tagad visa pasaule uz mums skatīsies.”

Pētījumā tiks noskaidrots, kā vīruss uzvedas pilnīgi imunizētā pilsētā, noskaidrojot vakcīnu aizsardzības ilgumu un noturību pret vīrusu un jauniem tā variantiem.

Pagaidām iedzīvotājiem netiek atcelti distancēšanās ierobežojumi, kā arī obligātā sejas aizsargmasku lietošana.

Iedzīvotāji un prezidents nav vienprātis

Koronavīruss Brazīlijā tiek skatīts pretrunīgi. No vienas puses, Valsts prezidents Žairs Bolsonaru bijis aktīvs vīrusa ietekmes noniecinātājs, turklāt viņš paudis negatīvu nostāju pret vakcīnām, sakot, ka būs “pēdējais brazīlietis”, kurš saņems poti pret Covid-19. Pat soctīkliem nācies cīnīties pret Bolsonaru izplatīto dezinformāciju par vakcīnām.

Tikmēr Brazīlijas iedzīvotāji, šķiet, savam prezidentam nepiekrīt. Kā rāda sabiedriskās domas aptauja, 93% valsts pilsoņu atbalsta vakcinēšanos pret Covid-19.  

Brazīliju Covid-19 pandēmija nav saudzējusi, atņemot dzīvības vairāk nekā 600 tūkstošiem iedzīvotāju, kamēr eksperti uzskata, ka patiesais skaitlis varētu būt lielāks. Brazīlija šai ziņā ir otrajā vietā pasaulē pēc ASV.

Kā ziņots, pēc vakcinācijas kampaņas lēna sākuma Brazīlijai ir izdevies pilnībā vakcinēt pret Covid-19 vairāk nekā pusi no saviem 213 miljoniem iedzīvotāju. 72% iedzīvotāju ir saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu.

Brazīlijā protestē pret prezidenta relaksēto attieksmi saistībā ar Covid-19

Daudzi brazīlieši, kas ievēro pašizolāciju, protestēja pret prezidenta relaksēto attieksmi pret Covid-19 pandēmiju, izliecoties pa logiem un dauzot katlus un ...

gallery icon

Kā tiks veikts pētījums?

Vakcīnu ražotājs sadarbosies ar vietējiem veselības aprūpes darbiniekiem, slimnīcām, kā arī universitāti un valsts vakcinācijas programmu, lai uzraudzītu Covid-19 izplatību pēc tam, kad visa Toledo populācija būs vakcinēta pret to.

Pilsētas iedzīvotāji tiks novēroti gada garumā, lai izmeklētu vakcīnas aizsardzības ilgumu pret Covid-19 un jauniem tā variantiem.

Vakcīnu ražotājs “Sinovac” jau ir veicis līdzīgu masveida pētījumu, vakcinējot visus 45 tūkstošus Brazīlijas dienvidaustrumu pilsētas Serranas iedzīvotājus. “Projekts S”, kas ilga trīs mēnešus ziemā un pavasarī, rādīja pozitīvus rezultātus, lai gan vakcinēti tika tikai pieaugušie pilsoņi. Tika novērots straujš kritums jaunu gadījumu fiksēšanā, pacientu hospitalizēšanā un nāvju skaitā.

Kā vēsta “Deutsche Welle”, lielākais risks Toledo pētījumā varētu būt vīrusa ienākšana no ārpuses. “Projekta S” laikā visas pilsētas robežas tika strikti kontrolētas, iebraucēji tika reģistrēti un drīkstēja Serranā uzturēties ierobežotu laika posmu.  

Brazīlijas attālo cilšu iedzīvotāji potējas pret Covid-19

Brazīlijai turpinot vakcinēt sabiedrību pret Covid-19, savas potes ir jāsaņem arī attālos ciematos dzīvojošiem Brazīlijas pamatiedzīvotājiem. Kā stāsta vairāku cilšu ...

gallery icon