foto: Pexels.com
Cukura nodoklis Portugālē pavēris jaunu kontrabandas nišu
Attēlam ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2021. gada 26. oktobris, 06:38

Cukura nodoklis Portugālē pavēris jaunu kontrabandas nišu

Jauns.lv

Lai cīnītos ar plaši sastopamajām veselības problēmām, piemēram, cukura diabētu un aptaukošanos, kas lielā mērā saistāmas ar pārmērīgu saldumu patēriņu, Portugāle 2017. gadā ieviesa cukura nodokli visiem saldinātajiem dzērieniem. Kamēr dati liecina, ka aizraušanās ar kaitīgajiem dzērieniem valstī ir mazinājusies, kontrabandistiem tas ir pavēris jaunu darbības nozari.

Kā vēsta “Deutsche Welle”, Portugālē ieviestais cukura nodoklis ir izraisījis saldināto dzērienu kontrabandas pieplūdumu no Spānijas.

“Pēdējo divu gadu laikā esam novērojuši ne tikai to, ka šādi dzērieni pieaugošos apmēros tiek nelegāli ievesti valstī, bet arī to, ka šī darbība nu tiek profesionāli organizēta,” norādīja Portugāles Valsts policijas Kriminālās izmeklēšanas departamenta vadītājs Helders Fernandezs, kurš ir atbildīgs arī par muitas izmeklēšanu. 

Lielākais līdz šim konfiscētais saldināto dzērienu daudzums bijis vairāk nekā 60 000 litru, kas ievesti no Spānijas ar mērķi tos nogādāt Lisabonas restorānos un veikalu plauktos, nenomaksājot nodokļus aptuveni 40 000 eiro apmērā.

Kaimiņvalstī Spānijā saldinātie dzērieni tiek aplikti tikai ar pievienotās vērtības nodokli (PVN), kas rezultējies šo dzērienu nelegālā pārvešanā pāri valstu robežai. Portugāle, cerot pielikt punktu jaunajam kontrabandas veidam, uzsākusi aktīvas izmeklēšanas operācijas uz valsts robežas.

“Problēma ir tajā, ka šie nodokļi Eiropas Savienībā joprojām nav saskaņoti,” norāda Fernandezs, piebilstot, ka tas attiecas gan uz PVN, gan uz cukura nodokli, kas paredzēts, lai mazinātu cukura patēriņu. “Nodoklis ir salīdzinoši neliels, bet lielos apmēros tas raisa izmaiņas.”

Uz robežām strādājošie muitas darbinieki nu aktīvi pārbauda iebraucošās kravas mašīnas, ielūkojoties to kravas nodalījumos un pārbaudot nodokļu dokumentāciju. Mendezs skaidro, ka tas ir gana sarežģīts un laikietilpīgs process, jo jāsalīdzina un jāpārbauda daudz datu, lai pārliecinātos, vai tā ir kontrabanda.  

Pārmaiņas lēnas, bet redzamas

Kamēr cukura nodoklis uzlicis papildu slogu uz robežām strādājošajiem, tas ir nesis pozitīvas pārmaiņas visā valstī.  Kā ziņo Veselības ministrija, daudzi ražotāji izvēlējušies samazināt pievienotā cukura daudzumu savos dzērienos, turklāt to patēriņš iedzīvotāju vidū ir krities. Tādējādi nodoklis izrādījies kā veiksmīgs līdzeklis cīņā pret plaši izplatītajām veselības problēmām: cukura diabētu un aptaukošanos.

Līdz ar nodokļa ieviešanu, iedzīvotāji samazinājuši uzņemtā cukura daudzumu. 2017. gadā, kad saldinātajiem dzērieniem ieviesa cukura nodokli, viens Portugāles iedzīvotājs gadā uzņēmis 75 litrus saldinātos dzērienus, kas satur aptuveni 4,4 kilogramus cukura, liecina dati, ko publicējusi Portugāles veselīgā uztura veicināšanas programma. Savukārt divus gadus pēc nodokļa ieviešanas šis apmērs jau bija samazinājies, vienam iedzīvotājam gadā patērējot aptuveni 60 litrus saldināto dzērienu, proti, 3,3 kilogramus cukura.

Šādi rezultāti, kas Pasaules Veselības organizācijas (PVO) Eiropas biroja mājaslapā raksturoti kā iespaidīgi, sasniegti ne tikai tādēļ, ka pēc nodokļa ieviešanas cilvēki ir sākuši mainīt savus paradumus un iegādāties saldinātos dzērienus retāk. Daudzi ražotāji izvēlējušies samazināt pievienotā cukura daudzumu savos dzērienos.

Kā norāda PVO, šāds nodoklis ir efektīvs veids, kā veicināt cilvēku paradumu maiņu, turklāt tas iedarbojas daudz labāk, nekā koncentrēšanās uz indivīdu vai to nosodīšana un kaunināšana.