foto: EPA/Scanpix
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Austrālijā, Melburnā, Viktorijas Praida centrā, sarīkota kampaņa, aicinot potēties LGBT kopienu.
Pasaulē
2021. gada 23. oktobris, 04:55

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

Dānijā visiem piedāvās trešo vakcīnas devu. Cilvēki ar novājinātu imūnsistēmu un aprūpes namu iemītnieki jau saņēmuši trešo devu kopš septembra.

Sākotnēji nākamie būs seniori vecumā virs 65 gadiem un darbinieki veselības un veco ļaužu aprūpes nozarē. Mērķis ir panākt, lai visi saņemtu trešo devu sešus mēnešus un 14 dienas pēc otrās devas.

"Pfizer" un "BioNTech" iesnieguši Eiropas Zāļu aģentūrai lūgumu apstiprināt to izstrādāto Covid-19 vakcīnu piecus līdz 11 gadus vecu bērnu vakcinācijai. Ja aģentūra piekritīs, jaunāka vecuma bērniem Eiropas Savienībā tā būs pirmā iespēja imunizācijai pret koronavīrusu. Izmēģinājumos bija iesaistīti vairāk nekā 2200 pusgadu līdz 11 gadus veci bērni.

Eiropas Zāļu aģentūra pārtraukusi "CureVac" izstrādātās vakcīnas "CVnCoV" vērtēšanu, jo uzņēmums atsaucis pieteikumu un paziņojis, ka nolēmis koncentrēt spēkus citas vakcīnas pret Covid-19 izstrādei. Latvijā šīs vakcīnas klīniskie pētījumi netika veikti.

Pilnībā vakcinēti ārzemnieki varēs ieceļot ASV no 8. novembra gan pa zemes, gan gaisa ceļiem. Vakcinētajiem aviopasažieriem būs jāveic tests trīs dienas pirms ceļojuma un lidsabiedrībām jāievieš kontaktu izsekošanas sistēma.

Krievija noslēgusi līgumus par "Sputnik V" piegādi ar 62 valstīm, taču spējusi nodrošināt tikai 48 miljonus devu – 4,8% no solītā, aplēsusi analītiķu kompānija Airfinity. Piemēram, Irāna no 60 miljoniem devu saņēmusi 1,77 miljonus, Turcijā potēšana ar Krievijas vakcīnu izgāzta. Tajā pašā laikā Krievijas vakcīnas eksportu naudā Federālais muitas dienests novērtējis par vairāk nekā 700 miljoniem dolāru.