foto: REUTERS/SCANPIX
Sabiedrības kontroles nākamais līmenis: Maskavas metro ievieš sejas atpazīšanas apmaksas sistēmu
Metro stacija Maskavā.
Pasaulē
2021. gada 18. oktobris, 12:23

Sabiedrības kontroles nākamais līmenis: Maskavas metro ievieš sejas atpazīšanas apmaksas sistēmu

Jauns.lv

Vairāk nekā 240 Maskavas metro stacijās Krievijā piektdien, 15. oktobrī ieviesta sejas atpazīšanas maksājuma sistēma, kas radījušas bažas par cilvēku privātumu, vēsta “The Guardian”.

Apmaksas sistēma ar nosaukumu “Face Pay” ļaus metro apmeklētājiem apmaksāt braucienus lielākajā daļā Krievijas galvaspilsētas, neizmantojot norēķinus skaidrā naudā vai ar bankas karti.

“Tagad visi pasažieri varēs apmaksāt braucienu, neizņemot ārā savu telefonu, metro vai bankas karti,” ceturtdienas vakarā soctīklā “Twitter” paziņoja Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins.

Lai aktivizētu “Face Pay”, pasažieriem būs nepieciešams metro mobilajā aplikācijā pievienot savu foto, bankas kartes datus un metro karti. Lai izmantotu pakalpojumu, pietiks ar ieskatīšanos kamerā pirms iziešanas cauri metro vārtiem.

Maskavas varas iestādes, kas sagaida, ka “Face Pay” nākamajos trīs gados izmantos līdz pat 15% iedzīvotāju, skaidroja sistēmas efektivitāti, tai paātrinot cilvēku plūsmu, jo īpaši dienas aizņemtākajos laikos.

“Maskava ir pirmā pilsēta pasaulē, kur šādā mērogā tiek iepazīstināta “Face Pay” tehnoloģija. Tā ir jauna un sarežģīta, mēs turpināsim strādāt pie tās uzlabošanas,” piebilda mērs.

foto: TASS
Jaunā "Face Pay" sistēma Maskavas metro.

Varas iestādes apgalvo, ka pasažieru dati tiks “droši šifrēti”, sakot, ka ievāktā informācija tiks glabāta datu apstrādes centros, kuriem var piekļūt tikai iekšlietu ministrijas darbinieki.

Tomēr aktīvisti pamatoti pauž satraukumu un bažas par cilvēku privātumu. “Tas ir bīstams solis Krievijas vēlmē kontrolēt tās iedzīvotājus. Mums ir nepieciešama pilnīga pārredzamība par to, kā šī aplikācija darbosies dzīvē,” portālam “The Guardian” sacīja Staņislavs Šakriovs, “Roskomsvoboda” digitālo tiesību un informācijas aizsardzības grupas dibinātājs.

“Mēs tuvojamies tādām autoritārām valstīm kā Ķīna, kas ir attīstījušas savas tehnoloģijas. Maskavas metro ir valdības institūcija un visi dati nonāks drošības dienestu rokās,” piebilda Šakirovs.

foto: Sergei Karpukhin/TASS
Jaunā "Face Pay" sistēma Maskavas metro.

Nesen Maskavā tika izvietots vairāk kā 175 000 novērošanas kameru tīkls. Cilvēktiesību aktīvisti sacīja, ka kameras tiek izmantotas, lai identificētu protestētājus, kuri piketos pauduši atbalstu opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam. Sejas atpazīšana arī tika izmantota divu mēnešu ilgajai Covid-19 karantīnas kontrolēšanai 2020. gada pavasarī.