foto: Nail Fattakhov/TASS/Scanpix
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Kaķis saņem poti pret kovidu veterinārajā klīnikā Čeļabinskā. Krievija ir reģistrējusi "Carnivac-Cov", pagaidām pasaulē vienīgo vakcīnu dzīvniekiem pret Covid-19.
Pasaulē
2021. gada 16. oktobris, 08:17

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

Ņujorkas universitātes zinātnieki atklājuši, ka pret Covid-19 vakcinētas grūtnieces nodod antivielas saviem bērniem vēl mātes miesās. Pētnieki paņēma asins paraugus 36 mazuļiem, dzimušiem sievietēm, kas bija potētas ar "Pfizer" vai "Moderna" vakcīnām, un visiem atrastas antivielas.

Gvatemalā kāda antivakseru ciema iedzīvotāji uzbrukuši mediķiem un iznīcinājuši apmēram 50 vakcīnas devu. Aptuveni desmit Veselības ministrijas darbinieki piekauti un vairākas stundas turēti gūstā, turklāt ciematnieki draudēja viņus nolinčot, līdz mediķus izglāba varas iestādes. Šajā Dienvidamerikas valstī tikai aptuveni 14% iedzīvotāju ir pilnībā vakcinēti. Vairākas lauku kopienas izrāda pretestību, ko veicina kultūras vai reliģiskie aizspriedumi un baumas.

Zviedrija līdz decembrim apturējusi jauniešu vecumā līdz 30 gadiem potēšanu ar "Moderna" vakcīnu. Bažas raisa retas blaknes – saņemtas liecības par sirds muskuļa iekaisumu jeb miokardītu un perikardija iekaisumu. Risks izteiktāks ir gados jaunu vīriešu un zēnu vidū un nākamajās nedēļās pēc otrās potes. Simptomi parasti pāriet paši no sevis, bet tie jāizvērtē ārstam. Paziņojumā norādīts, ka šīm grupām jāsaņem "Pfizer/BioNTech" vakcīna, arī otrās devas gadījumā.

Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte piedāvā jaunu pieeju cīņā pret pandēmiju. “Problēma ir tajos, kas negrib vakcinēties. Pameklējiet viņus savā ciemā, mēs atnāksim pie viņiem un sapotēsim viņus miegā,” Duterte sola personiski vadīt šādu iniciatīvu.

Britu laikraksts "The Sun" publicējis rakstu, ka Krievijas specdienesti esot ieguvuši informāciju par "AstraZeneca" vakcīnu, kas izmantota "Sputnik V" izstrādē. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņojis, ka šos apgalvojumus neviens nopietni neuztvers.