Pasaulē
2021. gada 8. oktobris, 11:20

Vai Kanāriju arhipelāgam būs jauna sala?

Jauns.lv

Trīs nedēļu laikā, kopš Spānijas Kanāriju arhipelāga Palmas salā izvirdis vulkāns, evakuēti vairāk nekā 6000 iedzīvotāju, nopostītas ap 1000 māju. Lava pagaidām skārusi desmito daļu no salas, citviet joprojām turpinās ierastā dzīve. Jāteic gan, ka lava joprojām turpina tecēt, apņemot arvien jaunas teritorijas, turklāt tā ietecējusi okeānā, izveidojot lielu nogulumiezi. Kā tad īsti radās Kanāriju salas? Un vai izvirdums tagad izveidos jaunu salu?

Salas, kas patiesībā ir milzīgi vulkāni

Pirms 20 miljoniem gadu Spānijas Kanāriju arhipelāgu izveidoja magmas plūsma.

Vulkanologi uzskata, ka vecākās tās salas - Fuerteventūra un Lansarote - laika gaitā ir paredzētas nogrimšanai erozijas ietekmē.

Runājot par Palmu, no jūras dibena tā ir aptuveni 6500 metrus augsta - gandrīz tikpat augsta kā Andu kalnu augstākā virsotne. Savukārt pašas salas augstākais punkts (Roque de los Muchachos) sasniedz 2423 metrus.

"Palmas vulkāna izvirdums neapšaubāmi ir postošākais Spānijas vēsturē," "Science and Tech" saka Huans Karloss Karracedo, 79 gadus vecs ģeologs, kurš lielāko dzīves daļu ir pavadījis, pētot vulkānisko darbību Kanāriju salās.

foto: AFP/Scanpix
   

Kopš kastīlieši 1493. gadā iekaroja Palmu, ir reģistrēti vēl septiņi vulkāna izvirdumi, kuru lava aiznesa mājas, labību un pat ostas. Taču to ietekme nebija tik nozīmīga, jo sala toreiz bija daudz mazāk apdzīvota.

Viens no galvenajiem jautājumiem par Palmas salas izvirdumu ir tas, no kurienes tieši nāk magma, kas izplūst no vulkāna. Vulkanologi uzskata, ka zem Kanāriju salām ir "karstais punkts", ārkārtīgi karstas magmas rezervuārs, kas nepārtraukti meklē veidu, kā izkļūt, izraisot zemestrīces un izveidojot jaunas salas. Tas ir tāds pats vulkānisko darbību veids, kas radīja Havaju salu arhipelāgu ASV.

"Tas ir process, kas radījis visas Kanāriju salas un turpinās radīt. Jaunas salas noteikti parādīsies, bet mēs nevienu no tām neredzēsim, jo ​​tas notiks pēc miljoniem gadu," norāda Karracedo, piebilstot, ka Fuerteventura un Lansarote pakāpeniski izzudīs erozijas procesā.

Lava ieplūst okeānā

28. septembrī lava sasniedza okeānu. Tā kā no lavas kontakta ar sālsūdeni var rasties indīgas vielas ar sālsskābi, cilvēkiem ieteikts logus un durvis turēt aizvērtus.

Lavas kontaktā ar sālsūdeni radušies melni dūmi.

foto: AFP/Scanpix

Gaisa satiksme ar Palmas salu jau vairākas reizes apturēta, un vienīgā alternatīva ir prāmji uz kaimiņos esošo Tenerifes salu.