Pasaulē
2021. gada 7. oktobris, 16:20

Austrijas kanclera birojs ierauts korupcijas skandālā; valdībā jūtama krīze

Jauns.lv / LETA

Korupcijas lietas izmeklēšana, kurā iejaukts Austrijas kanclera Sebastiana Kurca birojs, izraisījusi krīzi valdošajā koalīcijā, kuru veido Kurca pārstāvētā konservatīvā Tautas partijas (OeVP) un zaļie.

"Mēs nevaram atgriezties pie ierastās kārtības, [ja] kanclera rīcībspēja ir apšaubāma," teikts paziņojumā, ko ceturtdien izplatījis vicekanclers Verners Kolgers, kurš pārstāv zaļos.

Saistībā ar kādas korupcijas lietas izmeklēšanu trešdien tika veiktas kratīšanas gan Kurca birojā, gan (OeVP) mītnē, gan Finanšu ministrijā, gan mediju grupas "Österreich" ēkā.

foto: Ekrānuzņēmums
Sebastians Kurcs (pa labi) sarokojas ar Austrijas prezidentu Aleksandru van der Bellenu.

Kā paziņojusi Ekonomikas un korupcijas prokuratūra (WKSTA), ir pazīmes, ka kopš 2016.gada aprīļa Finanšu ministrijas līdzekļi izmantoti, lai publicētu "politiski motivētas, [un] reizēm sagrozītas aptaujas," ko toreizējā ārlietu ministra Kurca interesēs veicis kāds sabiedriskās domas pētniecības uzņēmums.

"Tas ir graujoši," atzinis zaļo līderis Kolgers, paziņojot, ka uzsāk sarunas ar visām parlamentā pārstāvētajām partijām un prezidentu Aleksandru van der Bellenu, kurš ceturtdien un piektdien tiksies ar visu partiju līderiem.

Ceturtdienas pēcpusdienā van der Bellens, kā ar pirmajiem, tiksies ar Kurcu un Kolgeru. Pēc tam paredzēta tikšanās ar sociāldemokrātu (SPOe) līderi Pamelu Rendi-Vāgneri.

Savukārt piektdien paredzētas prezidenta sarunas ar liberālās partijas "Neos" priekšsēdētāju Beāti Meinlu-Reizingeri un galēji labējās Brīvības partijas (FPOe) vadītāju Herbertu Kiklu.

Meinla-Reizingere ceturtdien paziņojusi, ka "tā vairs nevar turpināties" un ka valstij nepieciešama tīra valdība. Viņa tomēr piebildusi, ka jaunas vēlēšanas tam neesot nepieciešamas.

Dienu iepriekš opozīcijā esošās partijas - "Neos", SPOe un FPOe pieprasījušas Kurca demisiju.

Meinla-Reizingere norādījusi, ka Kurcs kaitē valstij, atsakoties atkāpties no amata.

Tikmēr Kurcs paziņojis, ka jebkādas aizdomas, ka viņa nākšana pie varas būtu saistīta ar korupciju, ir nepamatotas.