Pasaulē
2021. gada 26. septembris, 07:12

Beidzot izdevies izpētīt, kas atrodas Jemenas tuksneša "Elles akas" iekšienē

Jauns.lv

Alu pētniekiem pirmo reizi izdevies sasniegt noslēpumainā un leģendām apvītā Jemenas tuksneša cauruma apakšu. Par tā dēvēto "Elles aku" nav zināms daudz, bet kliedētas bažas par to, ka tam, kurš akā reiz nonācis, laukā vairs netikt.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Spocīgā paskata caurums tuksnesī vairojis dažādus sabiedrības iztēles augļus. Jemeniešu leģenda stāsta, ka "aukstās naktīs, tur redzamas mēles". Vietējie tic, ka visi, kas pietuvosies "Elles akai", tiks tajā iesūkti, un neviens nespēs no tās izkļūt. Daži uzskata, ka aka ir džinu jeb dēmonu cietums.

Noslēpumainais caurums Jemenas tuksnesī, ko vietējie nosaukuši par "Elles aku"

Jemenas austrumos nomaļā tuksneša ainavā zemē saskatāms caurums, kas biedē vietējos iedzīvotājus, un daudzi to uzskata miljoniem gadu vecu.

gallery icon
8

Tomēr nu pētnieki šos uzskatus apgāzuši, jo viņiem veiksmīgi izdevies beidzot nolaisties līdz pašam akas dibenam un izpētīt, kas tajā īsti mājo.

15. septembrī tika noskaidrots, ka aptuveni 30 metru platā "Elles aka" ir 112 metru dziļa. Nesen publicētajos izpētes materiālos redzams, ka cauruma iekšieni klāj kaļķakmens un nogulsnes, kas izveidojušās, gadu tūkstošiem alā pilot ūdenim.

foto: AFP/Scanpix
Beidzot izpētīts, kas caurumā mīt

Pētnieki lielajā bedrē pavadīja vairākas stundas, novērojot plašu čūsku populāciju un dažādu dzīvnieku, tostarp putnu mirstīgās atliekas. Savākti ūdens, akmens un augsnes paraugi, lai tos izanalizētu.

Galvenais ekspedīcijas mērķis esot bijis kliedēt vietējo bažas par cauruma izcelsmi un nozīmi. "Viss, ko mēs redzējām, bija tīrs saldūdens," sacīja viens no ekspedīcijas dalībniekiem. "Mēs pat izdzērām veselu pudeli, un ar mums nekas nenotika!"

Par "Elles akas" izveidošanos un ģeoloģisko vēsturi ir zināms ļoti maz, taču tiek lēsts, ka tā ir miljoniem gadu veca. Ala atrodas netālu no robežas ar Omānu, Al-Mahras provincē.

Tēmas