foto: unsplash.com
Lietuvā trūkst ģimenes ārstu
Foto ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2021. gada 20. septembris, 17:09

Lietuvā trūkst ģimenes ārstu

Jauns.lv / LETA

Covid-19 pandēmijas laikā augot nepieciešamībai pēc medicīniskajiem pakalpojumiem, Lietuvas veselības aprūpes iestādēs, īpaši reģionos, jūtams ģimenes ārstu trūkums, tādēļ esošo ārstu slodze pieaug un pacientiem jāgaida rindās, vēsta Lietuvas sabiedriskā televīzija.

Lai gan universitātes katru gadu sagatavo apmēram līdzīgu skaitu ģimenes ārstu, ģimenes medicīnas rezidentūru izvēlas tikai aptuveni piektā daļa studentu, diezgan daudzi emigrē. Ģimenes ārstu trūkums bijis jūtams arī agrāk, bet pandēmijas dēļ vajadzība pēc viņiem jūtama vēl asāk.

"Šobrīd ģimenes ārsti patiešām strādā pozīcijās, kur viņiem jāsastopas ar visu slimību pirmo vilni," atzinusi Šauļu centrālās poliklīnikas ģimenes ārste Kristīna Slonksne.

Poliklīnikā pašlaik ir divas brīvas ģimenes ārstu vietas, bet gribētāju iegūt šo darbu atrast grūti.

"Meklējam pa dažādiem ceļiem, piedāvājam konkurētspējīgas algas - 4000 līdz 5000 eiro uz papīra, vēršamies arī pie augstskolām," stāstījis poliklīnikas direktors Mindaugs Maželis.

Pēc viņa teiktā, ārstu vidējais vecums poliklīnikā ir aptuveni 60 gadi, un pastāv iespēja, ka gados vecāki speciālisti lielās slodzes dēļ jebkurā brīdī var izlemt aiziet no šā darba. Tieši ģimenes ārstu lielā slodze, kā uzskata Maželis, ir tā, kas attur jauniešus izvēlēties šo specialitāti.

"Jaunieši diez ko neraujas strādāt šo darbu - specialitāte nav prestiža, vajadzīgas arī ļoti plašas zināšanas," atzinusi Slonksne.

Lietuvas Ģimenes ārstu kolēģijas prezidents profesors Leons Vaļus norādījis, ka ģimenes ārstu trūkums saistīts arī ar nepietiekamo finansējumu primārās veselības aprūpes iestādēm.

"Direktori un galvenie ārsti nezina, ko darīt, darbinieku nav. Ja darbinieku nav, iedzīvotāji šo iestādi pamet un tā vispār zaudē finansējumu," viņš stāstījis.

Politiķi uzskata, ka risināt šo problēmu palīdzētu ne tikai papildu finansējums ārstniecības iestādēm, bet arī lielāka valsts noteikšana pār mediķu sadali valstī.

“Pienācis laiks sacīt, ka valsts varētu izveidot to ārstu sarakstu, kuriem būtu jāstrādā visos reģionos un rajonos, tas attiektos arī uz ģimenes ārstiem (..). Valstij savukārt būtu jāparedz piemaksas tiem ārstiem, kuri dodas strādāt uz reģioniem,” izteicies Lietuvas Seima Veselības lietu komitejas priekšsēdētājs Antans Matuls.

Viņa vadītā komiteja ārstu trūkuma problēmu un tās iespējamo risinājumu plāno apspriest septembra beigās.

Saskaņā ar datiem par jūniju Lietuvā trūka 79 ģimenes ārstu.