foto: "Hansestadt Lübeck"
Arheologi atrod gandrīz 80 gadus vecu torti, kuras baudīšanu izjauca bombardēšana
Zem oglēm slēpjas riekstu torte. Pēc speciālas apstrādes tā ieņems vietu muzeja ekspozīcijā.
Pasaulē
2021. gada 19. septembris, 07:40

Arheologi atrod gandrīz 80 gadus vecu torti, kuras baudīšanu izjauca bombardēšana

Kas Jauns Avīze

Vācu arheologi uzgājuši neparastu atradumu – torti, kas bija likta svētku galdā Lībekā 1942. gadā. No tās nav nobaudīts ne gabaliņš, jo sākās pilsētas bombardēšana.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Lībekas tirgotāja Johana Hitces ģimene nedēļu pirms Lieldienām grasījās atzīmēt Pūpolsvētdienu. Viesistabā bija uzklāts galds ar kafijas servīzi un riekstu torti, vēl neizņemtu no iepakojuma. Gramofonā bija sagatavota plate ar Bēthovena "Mēnesnīcas sonāti".  

Ārā bija skaidra nakts bez mākoņiem, kas nozīmēja labu mērķu redzamību uz zemes. Par atbildi Hitlera sāktajam karam Vācijas pilsētām uzlidoja sabiedrotie, un tonakt Lībeku bumboja vairāk nekā 230 britu Karalisko gaisa spēku lidmašīnu. Lielu daļu pilsētas vēsturiskā centra sagrāva, gāja bojā vairāk nekā 320 cilvēku, ap 15 000 zaudēja pajumti.

Torte palika neizpakota un pēc bumbas trāpījuma mājai kopā ar servīzes lauskām un sasisto plati iegāzās pagrabā. Pēc gandrīz 80 gadiem to atrakuši arheologi. Kaut ārēji atradums izskatās pēc pārogļota plāceņa, pildījuma un glazūras paraugu analīze atklājusi, ka tā ir riekstu torte.

“Augstās temperatūras dēļ ugunsgrēka laikā torte ir izmērā samazinājusies par divām trešdaļām,” stāsta arheologu grupas vadītāja Liza Renna. Tajā pašā laikā saglabājušās pat dekoratīvās rozītes. Var droši apgalvot, ka torte bijusi garšīga, Lībeka bija izslavēta kā marcipāna saldumu pilsēta.