foto: EPA/Scanpix
Izraēlas īsais veiksmes stāsts. Tagad tā ir Covid-19 galvaspilsēta
Pasaulē
2021. gada 4. septembris, 06:43

Izraēlas īsais veiksmes stāsts. Tagad tā ir Covid-19 galvaspilsēta

Jauns.lv

Neskatoties uz to, ka vakcinācijas kampaņa Izraēlā bija ļoti veiksmīga un izpelnījās pat starptautisku atzinību, šobrīd šo valsti varētu dēvēt par Covid-19 galvaspilsētu.

Jauni rekordi

Izraēlā, kur iedzīvotāju skaits sasniedz 9,4 miljonus, pēdējās dienās reģistrēti jauni rekordi. Trešdien atklāti 16 629, bet ceturtdien 13 900 jauni Covid-19 gadījumi.

Imunitāte pēc laika samazinās

Pieaugošie saslimstības dati liecina, ka imunitāte tiem, kas vakcinējās pirmie, ir samazinājusies.

Atgādinām, ka līdz marta beigām Izraēlā bija vakcinējusies nedaudz vairāk kā puse iedzīvotāju, kad Covid-19 jauno gadījumu skaits pakāpeniski samazinājās. Maija beigās tika reģistrēti vien pāris gadījumi, tostarp 30. maijā tika atklāti tikai četri jauni inficēšanās gadījumi.

Vietas tika atkārtoti atvērtas. Līdz jūnijam tika atcelti visi ierobežojumi.

Izraēlieši protestē, ieturot 2 metru distanci

Svētdienas vakarā Telavivas centrā norisinājās protesti pret Izraēlas pagaidu premjerministru Benjaminu Netanjahu. Tā kā protesti norit Covid-19 pandēmijas apstākļos, sanākušie ...

gallery icon
14

Atkal palielinoties saslimstībai, jūlijā Izraēla sāka piedāvāt revakcināciju cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem. Vēlāk revakcinācija bija pieejama arī visiem, kas sasnieguši 12 gadu vecumu. Dati liecina, ka tas tiešām ir palīdzējis ierobežot pacientu uzņemšanu slimnīcās, diemžēl augustā nāves gadījumu skaits atkal palielinājies. Kā vēsta NPR, puse no Izraēlas smagi slimajiem pacientiem, kuri pašlaik atrodas slimnīcā, bija pilnībā vakcinēti vismaz pirms pieciem mēnešiem. Lielākā daļa no viņiem ir vecāki par 60 gadiem un viņiem ir citas blakus slimības.

Jāpiebilst, ka kopš pandēmijas sākuma Izraēlā inficējies 1,1 miljons iedzīvotāju, reģistrēti vairāk nekā 7000 miršanas gadījumu.

Nebūs trešā pote - nebūs "zaļā caurlaide"

Kā vēsta SWFI, Izraēlas pilsoņiem sešu mēnešu laikā pēc otrās devas jāiegūst trešā vakcīnas "Pfizer/BioNTech" pote vai arī jāzaudē tā sauktā zaļā caurlaide. Tie izraēlieši, kas atteiksies saņemt trešo devu, saskarsies ar ierobežojumiem, lai ceļotu, apmeklētu kafejnīcas un citas publiskas vietas.

Vai sasniegs pūļa imunitāti?

Lai arī Izraēla lepojās ar savu lielo vakcinācijas aptveri, tomēr tiek uzskatīts, ka pūļa imunitāte netiks sasniegta, jo jaunāki par 12 gadiem ir 2,13 miljoni bērnu, kurus ļauts vakcinēt tikai izņēmuma kārtā.

78% izraēliešu, kas vecāki par 12 gadiem, ir vakcinēti, bet, ņemot vērā kopējo iedzīvotāju skaitu, tikai 60% Izraēlas iedzīvotāju ir pilnībā vakcinēti. Eksperti saka, ka tas nav pietiekami augsts rādītājs.

Londonas "King's College" pētījums apstiprina, ka vakcīnas imunitāte pret infekciju ar laiku samazinās. Zinātnieki atklāja, ka "Pfizer" imunitāte sešu mēnešu laikā no 88 % samazinās līdz 74 %, bet "AstraZeneca" no 77% līdz 67% jau piecus mēnešus pēc otrās devas. Eksperti uzskata, ka līdz ziemai efektivitāte varētu samazināties līdz 50 %.