Pasaulē

Latvijas bankās arestēti Ukrainas uzņēmēja Kurčenko atmazgāti miljoni

Jauns.lv

Kontos Latvijas bankās atrasti un arestēti Ukrainas uzņēmēja Sergija Kurčenko atmazgātie līdzekļi, vietnē "Facebook" pavēstījis Ukrainas iekšlietu ministrs Arsēns Avakovs.

Latvijas bankās arestēti Ukrainas uzņēmēja Kurčenk...

Ukrainas Iekšlietu ministrijas aktīvu atgūšanas pārvalde sadarbībā ar Latvijas Valsts policiju atradusi Latvijas bankās Kurčenko līdzekļus, kurus viņš bija pārskaitījis ārzonu kompānijām.

Avakovs ziņo, ka arests attiecas uz 80 miljoniem ASV dolāru, 177 000 eiro un vienu miljonu čehu kronām.

Jau ziņots, ka Ukraina apsūdz gāztajam Ukrainas režīmam draudzīgo ukraiņu miljardieri Sergejs Kučenko, ka tas ar dažādu nelikumīgu shēmu palīdzību valsts kasei izkrāpis ievērojamus līdzekļus.

Ukrainas laikraksts "Kyiv Post" jau iepriekš ziņoja, ka "skandāla centrā ir Latvijas banka "ABLV Bank", kurā Kurčenko ofšoru tīklam bijuši vairums kontu".

28 gadus vecais Kurčenko uzradās no nekurienes un kļuva par vienu no Ukrainas turīgākajiem cilvēkiem, taču viņa finanšu impērija sabruka līdz ar prezidenta Viktora Janukoviča gāšanu.

Kā noskaidrojuši izmeklētāji, Kurčenko savas nelikumīgās darbības realizējis ar simtiem fiktīvu Ukrainas un desmitiem ofšoru kompāniju, nodarbinot vairāk nekā 600 cilvēku. Izmeklētāji ir pārliecināti, ka Kurčenko savas aktivitātes veicis ar Janukoviča administrācijas svētību, valsts kasei izkrāpjot milzīgus līdzekļus.

Kopš 20.marta Kurčenko iekļauts Ukrainas meklētāko noziedznieku sarakstā. Viņš apsūdzēts nelikumīgā īpašumu pārņemšanā un par valsts līdzekļu piesavināšanos lielā apmērā.

Viņš ir iekļauts arī Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā. Pēc Ukrainas mediju ziņām, Kurčenko pašlaik uzturas Maskavā.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) iepriekš konstatēja, ka, ieviešot ES pret Krievijas un Ukrainas bijušajām amatpersonām noteiktās sankcijas, kopējā Latvijas bankās iesaldētā summa sasniedz dažus simtus tūkstošus eiro.

LETA