foto: ZUMAPRESS.com
Zinātnieki pastiprināti uzrauga jauno vīrusa C.1.2 variantu. Vai ir pamats satraukumam?
Pasaulē
2021. gada 1. septembris, 16:31

Zinātnieki pastiprināti uzrauga jauno vīrusa C.1.2 variantu. Vai ir pamats satraukumam?

Jauns.lv

Zinātnieku uzmanības centrā nonācis jauns Covid-19 vīrusa variants, kas marķēts ar nosaukumu C.1.2. Tajā atrastas genomu mutācijas, kas līdzīgas citos plaši cirkulējošos vīrusa variantos, tostarp īpaši lipīgajā delta variantā.

Jaunais C.1.2 variants pirmo reizi fiksēts Dienvidāfrikā, norāda "The Guardian". Pirmdien Dienvidāfrikas Nacionālais infekcijas slimību institūts brīdināja, ka jaunais vīrusa variants konstatēts  visās valsts provincēs, taču šobrīd tā izplatīšanās ātrums ir salīdzinoši zems.

Ziņojumā teikts, ka C.1.2 pirmo reizi atklāts trešā koronavīrusa viļņa laikā šī gada maijā, bet Dienvidāfrikā, tāpat kā citviet pasaulē, joprojām dominējošais ir vīrusa delta variants. Kopš maija jaunais vīrusa variants ir konstatēts lielākajā daļā Dienvidāfrikas provinču un septiņās citās valstīs Āfrikā, Eiropā, Āzijā un Okeānijā.

Zinātnieki pievērsuši pastiprinātu uzmanību šim vīrusa celmam, jo tā genomā, papildus vēl citām mutācijām, novērotas arī tādas, kādas atrastas arī delta variantā.

"The Guardian" skaidro, vai šie atklājumi ir pamats uztraukumam.

Ko par C.1.2 saka Pasaules veselības organizācija (PVO)?

Kā noskaidrojis "The Guardian", PVO nav atzinis C.1.2 vīrusa variantu par bažas raisošu. Nacionālais infekcijas slimību institūts vēl turpina uzraudzīt C.1.2 izplatību un monitorēt tā raksturīpašības. Tiek veikti testi, lai novērtētu šim celmam piemītošo mutāciju ietekmi uz infekciozitāti un noturību pret vakcīnām.

C.1.2 variants šobrīd neatbilst PVO kritērijiem, lai to kvalificētu kā "satraukumu raisošu variantu", kāds, piemēram, ir delta variants. Šī iemesla dēļ tas nav apzīmēts ar grieķu alfabēta burtu.

Dzīve Eiropā pēc Covid-19 ierobežojumu mīkstināšanas

Itālija ir atcēlusi prasību ievērot karantīnu tiem iebraucējiem no Eiropas Savienības (ES), Lielbritānijas un Izraēlas, kuriem Covid-19 tests ir negatīvs. ...

gallery icon
37

PVO pārstāve CNN atklāja, ka šobrīd globāli zināmi aptuveni 100 inficēšanās gadījumi, kad atklāts C.1.2 vīrusa celms.

Kāpēc Dienvidāfrikā izplatīts brīdinājums?

Sidnejas Universitātes Centrālās klīniskās skolas virusoloģe un lektore Megana Steina norāda "The Guardian", ka tas ir saistīts ar konkrētajām mutācijām, kas atrastas C.1.2.

"Tajā ir diezgan daudz mutāciju, kuras mēs redzam citos variantos, kas ir kļuvuši par satraucošiem variantiem," sacīja Steina. "Ikreiz, kad redzam parādoties šīs konkrētās mutācijas, mēs gribam sekot līdzi variantam, lai redzētu, ko tas darīs. Šīs mutācijas var ietekmēt imūno atbildi pēc vakcīnas saņemšanas vai vīrusa pārneses ātrumu."

Zinātniekiem būs vajadzīgs zināms laiks, lai veiktu laboratoriskās pārbaudes, kuru laikā tiktu noskaidrots tas, cik infekciozs ir C.1.2 variants. Kā norāda virusoloģe, mutācijas iedarbojas viena uz otru, tāpēc apvienojoties tās var izveidot vai nu spēcīgu, vai arī potenciāli vājāku vīrusa variantu.

Covid-19 pacienti intensīvajā aprūpē slimnīcās 2021. gadā

Covid-19 pandēmija šķiet negrasās atkāpties. Visā pasaulē slimnīcās intensīvajā aprūpē par savu dzīvību cīnās liels skaits Covid-19 pacientu.

gallery icon
20

Vai C.1.2 varētu vienkārši izzust?

Jauni Covid-19 varianti parādās ik pa laikam, un daudzi no tiem izzūd, vēl pirms kļūst par reālu problēmu. Daudzi vīrusa varianti ir ļoti trausli un nav izslēgts, ka arī C.1.2 tāds varētu būt.

C.1.2 variantam vajadzētu būt ļoti spēcīgam un lipīgam, lai tas spētu izkonkurēt delta variantu. Pretējā gadījumā delta variants jauno C.1.2 vīrusa celmu vienkārši "apēdīs".

Šāda vīrusa variantu pazušana novērota jau iepriekš, piemēram, ar vīrusa beta variantu, kas sākotnēji tika uzskatīts par draudīgu. 

Vai vakcīnas būs efektīvas pret C.1.2 variantu?

Kā norāda virusoloģe Steina, panikai nav pamata.

"Mēs varam tikai minēt, pamatojoties uz dažām tā mutācijām, jo tās ir līdzīgas tām, ko esam redzējuši, piemēram, beta un delta variantos," viņa saka. "Iespējams, vakcīnai neizdosies vīrusu neitralizēt tik labi, kā tas bija ar pirmatnējo vīrusa celmu. Bet, kamēr mēs faktiski neveicam eksperimentus, tās ir tikai spekulācijas. Ir jāpatur prātā, ka vakcīnas ļoti, ļoti labi novērš nopietnas saslimšanas, hospitalizācijas un nāves risku no dažādiem variantiem."

Anglijā "medī" jauno Covid-19 variantu no Dienvidāfrikas

Anglijas pilsētā Vokingā, kuras apkārtnē konstatēts nu jau no Dienvidāfrikas atceļojušais jaunais Covid-19 variants, vīrusa "medības" kļūst arvien mērķtiecīgākas - ...

gallery icon
37

Pētniece norāda, ka ir svarīgi sekot līdzi citiem vīrusa variantiem un vienkārši skatīties, kā tie uzvedas.

Šim viedoklim piekrita arī Dienvidāfrikas Nacionālais infekcijas slimību institūts: "Pamatojoties uz mūsu izpratni par šī varianta mutācijām, mums ir aizdomas, ka tas varētu daļēji atvairīt imūno atbildi, taču, neskatoties uz to, vakcīnas joprojām nodrošinās augstu aizsardzību pret hospitalizāciju un nāvi."