foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SCANPIX
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Filipīnu galvaspilsētā Manilā vakcinācijai pielāgots lidostas autobuss.
Pasaulē
2021. gada 28. augusts, 05:29

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

“Pateicoties Dievam un daudzu darbam, šodien mums ir vakcīnas, lai aizsargātu mūs pret Covid-19,” video vēstījumā pasaulei paudis Romas katoļu baznīcas pāvests Francisks, nosaucot potēšanos par mīlestības darbu.

“Vakcinēšanās ir vienkāršs, bet ietekmīgs veids, kā vairot kopīgo labumu un rūpēties vienam par otru, īpaši vismazāk aizsargātajiem.” Video izplatīts starptautiskās kampaņas "De ti depende" (Tas ir atkarīgs no tevis) ietvaros, tajā iesaistījušies vairāki augsta ranga katoļi no Amerikas.

Pentagons liks visiem ASV armijas karavīriem potēties pret Covid-19. Šāds solis sperts pēc tam, kad ASV Pārtikas un zāļu pārvalde pilnībā apstiprināja "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnu. Pentagons lūgs prezidentam apstiprināt obligātās vakcinācijas termiņu ne vēlāk kā septembra vidū.

Austrālijas nacionālā lidsabiedrība "Qantas Airways" darbiniekiem pieprasīs vakcinēties pret Covid-19, lai panāktu darbības normālu atjaunošanos. Pilotiem, stjuartiem un lidostu darbiniekiem būs jābūt pilnībā vakcinētiem līdz 15. novembrim, pārējiem dots laiks līdz 31. martam. Aptauja liecina, ka 89% darbinieku pauduši vēlmi vakcinēties vai to jau veikuši, bet 4% nevēlas vai nespēj.

Eiropas Savienība atzinusi Turcijas, Ukrainas un Ziemeļmaķedonijas Covid-19 sertifikātus, kas pretim spērušas tādu pašu soli, padarot vieglāku ceļošanu. Tiesa gan, Eiropas Savienības mērogā atzītas tikai mūsu blokā reģistrētās vakcīnas – "BioNTech/Pfizer", "AstraZeneca", "Moderna" un "Johnson&Johnson" ražotās. Dalībvalstis var lemt arī par citu vakcīnu apstiprināšanu. Blokam jau ir šāda vienošanās ar Šveici un darba kārtībā ir ar ASV.

Krievijas vakcīnas "Sputnik V" efektivitāte pret smagu saslimšanu sasniedz 81%, secināts pirmajā neatkarīgajā pētījumā par šo jautājumu, ko veikuši Sanktpēterburgas eksperti. Viņi apgalvo, ka slimnīcā nokļūst tikai 3,4% pilnībā vakcinēto.