foto: AP/Scanpix
Donalds Tramps: Afganistānas pamešana ir viena no lielākajām sakāvēm ASV vēsturē
Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps.
Pasaulē
2021. gada 16. augusts, 16:38

Donalds Tramps: Afganistānas pamešana ir viena no lielākajām sakāvēm ASV vēsturē

Jauns.lv

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps svētdien aicinājis savu pēcteci atkāpties no amata pēc amerikāņu karaspēka izvešanas no Afganistānas un valsts atstāšanas talibu varā, vēsta "The Independent".

“Ir pienācis laiks Džo Baidenam atkāpties no prezidenta amata ar nožēlu par to, ko viņš ir panācis Afganistānā,” sacīja Donalds Tramps paziņojumā, kurā viņš arī centās atkal pacelt 2020. gada vēlēšanu leģitimitātes jautājumu.

Viņš Afganistānas pamešanu dēvēja par “vienu no lielākajām sakāvēm Amerikas vēsturē”.

“Mēs esam redzējuši, kā šis spēks nav spējis aizstāvēt valsti, un tas notika ātrāk nekā mēs paredzējām,” ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens stāstīja “BBC”, atsaucoties uz Afganistānas militārajiem spēkiem, kuru rangs nav spējis izturēt talibu uzbrukumus.

Talibu kaujinieki ieņem lielākās Afganistānas pilsētas

Islāmistu grupējuma "Taleban" kaujinieki svētdien bez cīņām ienākuši trijās Afganistānas galvaspilsētas Kabulas priekšpilsētās, ziņu aģentūru AP informējušas trīs Afganistānas amatpersonas, ...

gallery icon

Trampa administrācija pagājušajā gadā sarunās ar talibiem apsprieda ASV karaspēka izstāšanās noteikumus, nosakot 2021. gada maiju kā gala termiņu spēku izvešanai.

Tomēr Baidens šo termiņu pagarināja līdz 31. augustam, neskatoties uz to, ka reģionā jau divas desmitgades norit karadarbība. Viņš vairākkārt ir teicis, ka nenožēlo karaspēka izvešanu no valsts.

Jau ziņots, ka, Afganistānu atstājot ASV un citu ārvalstu spēkiem, talibi šomēnes sāka ofensīvu, pārņemot savā kontrolē visu valsti un svētdien ieņemot galvaspilsētu Kabulu.