foto: AP/Scanpix
Cilvēktiesību aizstāvji norāda, ka Rietumu kompānijas ar reklāmām finansē Lukašenko propagandu
Aleksandrs Lukašenko.
Pasaulē
2021. gada 4. augusts, 13:27

Cilvēktiesību aizstāvji norāda, ka Rietumu kompānijas ar reklāmām finansē Lukašenko propagandu

Jauns.lv / LETA

Divas trešdaļas no Baltkrievijas valsts telekanālos visizdevīgākajā raidlaikā translētajām reklāmām bijušas izveidotas lielo ASV un Eiropas korporāciju interesēs un ar tām tiek finansēta Aleksandra Lukašenko režīma propaganda, secinājusi Vācijas-Šveices cilvēktiesību organizācija "Libereco - Partnership for Human Rights", kura jau vairāk nekā desmit gadus nodarbojas ar cilvēktiesību aizstāvību Baltkrievijā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā teiks trešdien izplatītajā organizācijas paziņojumā, tās eksperti no 12. līdz 18.jūlijam skatījušies un vērtējuši reklāmu blokus trijos valsts telekanālos "Belarusj 1", ONT un SVT vakara visizdevīgākajā raidlaikā (no plkst.19 līdz plkst.22).

No 874 parādītajām reklāmām gandrīz divas trešdaļas (63%) saistītas ar Rietumu kompānijām. Baltkrievijas reklāmdevējiem pieder aptuveni 25% reklāmu, bet pārējos 12% savā starpā dala Indijas, Krievijas un Turcijas kompānijas. Reklāmas rādītas pirms, pēc un politisko raidījumu un ziņu izlaidumu laikā, kuriem ir izteikts propagandas formāts, norāda cilvēktiesību aizstāvji.

Starp Rietumu kompānijām vadībā ir ASV koncerni ar 32% lielu reklāmu daļu. Absolūtais līderis ir kompānija "Procter & Gamble" (ASV, 100 reklāmas). Tālāk seko "Nestle" (Šveice, 79), "Mars" (ASV, 44), "Henkel" (Vācija, 43), "Colgate-Palmolive" (ASV, 37), "Sandoz" (Šveice, 35), "Coca-Cola" (ASV, 35), "PepsiCo" (ASV, 33), "Dr. Theiss Naturwaren" (Vācija, 32) un "Mondelez International" (ASV, 29). Tāpat arī parādītas 82 reklāmas kompānijām "Carlsberg" (Dānija), "L'Oreal" un "Sanofi" (abas Francija), "Dolorgiet"(Vācija), "GlaxoSmithKline" (Lielbritānija), "Sniezka" (Polija) un "Gedeon Richter" (Ungārija).

"Jau gadu Lukašenko režīms terorizē savus iedzīvotājus, pat pašam pēdējam PR menedžerim tas būtu jāzina. Tas, ka tādi pasaules zīmoli kā "Procter & Gamble", "Mars", "Henkel", "Coca-Cola" un "PepsiCo" joprojām un lielā mērā reklamējas diktatora propagandas kanālos, ir skandāls. Kompānijas acīmredzot rūpējas tikai par savu peļņu, katastrofālais stāvoklis cilvēktiesību jomā Baltkrievijā viņus pilnībā neuztrauc," sacīja "Libereco" Vācijas nodaļas vadītājs Marko Fībers, apsūdzot Rietumu kompānijas "morālā bankrotā".

Cilvēktiesību aizstāvji atgādina Lukašenko režīma noziedzīgo statistiku pēdējos 12 mēnešos - vairāk nekā 40 000 aizturēšanu, vismaz 1800 dokumentēti ziņojumi par spīdzināšanu un vairāk nekā 600 politieslodzītie.