Pasaulē
2021. gada 30. jūlijs, 09:24

Krievijas medija "Projekt" galvenais redaktors nolēmis neatgriezties valstī drošības apsvērumu dēļ

Jauns.lv / LETA

Krievijā par "nevēlamu organizāciju" atzītā pētnieciskās žurnālistikas izdevuma "Projekt" galvenais redaktors Romāns Badaņins ceturtdien ziņu aģentūrai "Reuters" pavēstīja, ka nolēmis neatgriezies Krievijā, jo viņam tur draud kriminālvajāšana par darbu Kremlim netīkamajā medijā.

Arī pats redaktors nule kā iekļauts Krievijas "mediju-ārvalstu aģentu" sarakstā.

Badaņins šobrīd uzturas ASV.

2015.gada likumā noteikts, ka "nevēlamo organizāciju" līdzstrādnieki var tikt ieslodzīti cietumā uz laiku līdz sešiem gadiem, skaidroja Badaņins.

foto: Ekrānuzņēmums
Romāns Badaņins skaidroja, ka liela daļa kolektīva turpinās strādāt ārpus Krievijas drošības apsvērumu dēļ.

Viņš atgādināja par savu kolēģu likteni, kas kļuvuši par kriminālvajāšanas upuriem un kurus Krievijas varasiestādes atzinušas par "ārvalstu aģentiem".

"Mēs cenšamies viņus evakuēt uz vienu no kaimiņvalstīm," sacīja Badaņins.

Viņš solīja, ka "Projekt" turpinās darbību vienā vai citā formā, tuvākas detaļas neatklājot.

Badaņins skaidroja, ka liela daļa kolektīva turpinās strādāt ārpus Krievijas drošības apsvērumu dēļ.

Izdevums "Projekt" savulaik rakstīja par Krievijas prezidenta Vladimira Putina iespējamo trešo meitu, Čečenijas līdera Ramzana Kadirova iespējamo otro sievu, privātās militārās organizācijas "Vagner" darbību Āfrikā, kā arī par "Putina pavāru" dēvētā uzņēmēja Jevgēņija Prigožina aktivitātēm.

2021.gada jūnijā, kad tika publicēti žurnālistu izmeklēšanas materiāli par Krievijas iekšlietu ministru Vladimiru Kolokoļcevu, "Projekt" žurnālistu mājās tika veikta kratīšana.

"Projekt" tika atzīts par nevēlamu organizāciju jūlija vidū.

Izdevums rada "draudus Krievijas Federācijas konstitucionālās iekārtas pamatiem un drošībai", norādīja Ģenerālprokuratūra.