foto: AFP/Scanpix
Rumānijas tiesa atbrīvo par korupciju notiesāto bijušo sociālistu līderi
Pasaulē
2021. gada 15. jūlijs, 22:23

Rumānijas tiesa atbrīvo par korupciju notiesāto bijušo sociālistu līderi

Jauns.lv / LETA

Rumānijas tiesa ceturtdien atbrīvojusi no ieslodzījuma 2019.gadā par korupciju notiesāto bijušo sociāldemokrātu līderi Liviu Dragneju.

58 gadus vecais Sociāldemokrātiskās partijas (PSD) līderis līdz savai notiesāšanai 2019.gadā tika uzskatīts par ietekmīgāko politiķi valstī.

Viņš tika atzīts par vainīgu savas ietekmes izmantošanā, lai izgādātu fiktīvas valsts darbavietas divām PSD labā strādājošām sievietēm, par ko politiķim tika piespriests trīsarpus gadus ilgs cietumsods.

Dragnejas vadībā 2016.gadā PSD parlamenta vēlēšanās guva pārliecinošu uzvaru, taču viņa pretenzijas uz premjerministra amatu sagrāva iepriekš piespriestais nosacītais sods par krāpšanos vēlēšanās.

Taču ar viņa atbrīvošanu Dragnejas tiesu lietas nebeidzas, jo pret viņu ierosinātas vēl divas lietas.

Vienā no tām bijušajam PSD līderim janvārī tika izvirzītas apsūdzības ietekmes izmantošanā par labu kādam uzņēmējam, kurš palīdzēja viņam 2017.gadā nokļūt uz toreizējā ASV prezidenta Donalda Trampa inaugurāciju.

Otrā lietā Dragneja tiek turēts aizdomās par Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu izšķērdēšanu.

Dragneja ir viens no vispretrunīgāk vērtētajiem Rumānijas politiķiem, un laiku, kad viņš vadīja toreizējo valdošo partiju, iezīmēja plaši masu protesti pret korupciju un konflikts ar Briseli saistībā ar pretrunīgi vērtētajām tiesu sistēmas reformām.

Dragnejas aizturēšana sakrita ar viņa partijas politisko norietu. Vispirms PSD cieta sakāvi prezidenta vēlēšanās, bet pēc tam, neizturējusi parlamenta uzticības balsojumu, krita arī PSD veidotā valdība.