foto: Anton Novoderezhkin/TASS
Krievijā vakcinācija kļūst obligāta
Vakcinācijas klīnika uz riteņiem ieradusies kādā vasarnīcu ciematā Piemaskavā.
Pasaulē
2021. gada 4. jūlijs, 05:46

Krievijā vakcinācija kļūst obligāta

Kas Jauns Avīze

Krievijā tie, kas nebūs vakcinējušies pret Covid-19 vai ieguvuši imunitāti pēc pārslimošanas, nevarēs strādāt noteiktās profesijās, paziņojis Kremlis. Uz to nekavējoties reaģējis melnais tirgus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Realitāte ir tāda, ka diskriminācija neizbēgami sāksies. Cilvēki bez vakcinācijas vai imunitātes nevarēs strādāt visur. Tas nav iespējams. Tas radīs draudus apkārtējiem,” norāda Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs. Kremlis vīrusa pēdējā laika straujajā izplatībā vaino vilcināšanos vakcinēties un nihilismu.

Jāvakcinējas virknē nozaru

Sanktpēterburgas administrācija izdevusi rīkojumu līdz 15. augustam sapotēt 65% ierēdņu un valsts uzņēmumu darbinieku. Ņencu autonomajā apgabalā obligāta vakcinācija noteikta vismaz 60% noteiktu kategoriju, tostarp ne mazāk par divām trešdaļām transporta, enerģētikas, pakalpojumu nozares darbinieku, arī policistiem, militārpersonām un studentiem.

Līdzīgas prasības ir Maskavas, Piemaskavas, Kemerovas un Sahalīnas apgabalos. Tos, kuri atsakās vakcinēties, atstādina no pienākumu pildīšanas, un darbā viņi var atgriezties tikai pēc potēšanās.

Atbildi parādā nav palicis melnais tirgus – Krievijā ir nopērkami viltoti vakcinācijas sertifikāti, cenas svārstās no 2800 līdz 15 000 rubļu (32 līdz 174 eiro).

Turklāt bieži vien ir grūti atmaskot viltojumu, jo apliecinājumu izsniedz uzpirkti mediķi un vajadzīgie dati ir ievadīti datorsistēmā.

Slimnīcas ierobežo palīdzību nepotētajiem

Maskavas slimnīcas atsaka plānveida palīdzību pacientiem, kas nav potējušies pret koronavīrusu vai nav to izslimojuši. Šādu pagaidu ierobežojumu ieviesis pilsētas veselības aizsardzības departaments, norādot, ka slimnīca ir paaugstināta kovida riska zona, kur pacientiem jau tāpat ir pavājināta imunitāte.

Medicīnas vilcienā Krievijā notiek potēšana pret Covid-19

Krievijā "Sputnik V" Covid-19 vakcīnas cilvēki var saņemt arī vilcienā, kas pirms vairāk nekā 20 gadiem tika radīts, lai sasniegtu ...

gallery icon
16

Uz tiem, kuri nevar potēties medicīnisku iemeslu dēļ, ierobežojums neattiecas. Tomēr tikai ar atrunām nepietiek, galavārdu saka slimnīcas ārsts pirms hospitalizācijas. Plānveida kārtībā visiem vienādi turpinās arī onkoloģiskā un hematoloģiskā ārstēšana un paliatīvā aprūpe.

Advokāts Aleksejs Gorjajinovs, Krievijas pārstāvis Eiropas medicīnas tiesību asociācijā, šo lēmumu nosaucis par “rupju pilsoņu konstitucionālo tiesību pārkāpumu”. Viņš uzstāj, ka pietiktu arī ar koronavīrusa testu.

Propagandas bumerangs

“Mums vienkārši ir jādara viss, lai visīsākajā laikā veiktu masveida vakcināciju un apturētu šo šausmīgo slimību, apturētu tūkstošu cilvēku nāvi,” skaidro Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins, brīdinot, ka inficēšanās gadījumu skaita pieaugums ir ļoti liels.

Covid-19 laikā bez maskām un distances - tā Krievijā svin Uzvaras dienu 2021. gada 9. maijā

gallery icon
18

Krievijā ir sestais lielākais inficēšanās gadījumu skaits pasaulē, kamēr prezidents Vladimirs Putins apgalvojis, ka Krievija ar pandēmiju tiek galā labāk nekā vairums citu valstu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Krievijas propagandisti ir rūpīgi strādājuši, lai iedragātu rietumvalstīs uzticību valdībām un vakcinācijai, taču tagad pašu varas iestādēm ar grūtībām izdodas pārliecināt potēties savējos, kaut arī valstī jau decembrī uzsākta masveida vakcinācijas kampaņa. No 12 miljoniem maskaviešu vakcinējušies tikai 1,8 miljoni, citviet vēl mazāk.