Pasaulē
2021. gada 10. jūnijs, 23:52

FIDH: Kremlis vērš spiedienu pret vēsturniekiem, kas iebilst Maskavas naratīvam

Jauns.lv / LETA

Krievijas varasiestādes pastiprina spiedienu pret pētniekiem un aktīvistiem, kas iebilst Kremļa vēstures naratīvam, īpaši attiecībā uz Staļina laika Lielo teroru un padomju režīma sadarbību ar nacistisko Vāciju, teikts ceturtdien publicētajā Starptautiskās Cilvēktiesību federācijas (FIDH) ziņojumā.

Organizācija sistemātiski apkopojusi informāciju par "represīvajiem soļiem, kas ir saistīti ar vēsturisko atmiņu" un bijuši vērsti pret vēsturniekiem, aktīvistiem un žurnālistiem Krievijas vēsturei veltītā darba dēļ.

Kremlis cenšas kontrolēt vēstures naratīvu ar propagandu, kā arī iejaucoties vēsturnieku un aktīvistu darbā, lietā liekot cenzūru un iebiedēšanu, jau iepriekš norādījuši kritiķi, un līdzīgu nostāju tagad pauž arī Parīzē bāzētā FIDH.

"Krievijā vajāšanu apjoms pret vēstures jomā strādājošajiem jau sasniedzis atzīmi "noziegumi pret vēsturi"," teikts ziņojumā.

FIDH par "noziegumiem pret vēsturi" uzskata "autoritāro un totalitāro režīmu ekstrēmās ļaunprātības pret vēsturi".

Organizācija norādīja uz "izteiksmes kriminalizāciju" ar vairākiem desmitiem likumu, bet arī ar vēstures darbu cenzūru un piekļuves liegšanu arhīviem.

FIDH atgādina par gulaga vēsturnieku Juriju Dmitrijevu, kam 2020.gadā tika piespriesti 13 gadi cietumā saistībā ar strīdīgām apsūdzībām dzimumnoziegumos pret bērnu.

Krievijas varasiestādes vēršas pret Dmitrijevu, šādi sodot viņu par Staļina laika noziegumu izpēti, arī centieniem atrast Lielā terora upuru masu kapus, uzskata vēsturnieka atbalstītāji.

Kā ziņojumā norāda FIDH, Maskava nav sniegusi "materiālu vai simbolisku" kompensāciju padomju režīma upuriem.

FIDH nosodīja propagandas izmantošanu režīma naratīva stiprināšanai, dibinot patriotiskas organizācijas un ieviešot vienotas vēstures mācību gāmatas.

"Neatkarīgo vēsturnieku vidū propaganda rada neiecietības un baiļu klimatu", teikts ziņojumā.