foto: EPA/Scanpix
Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ
Dāmas Horvātijas galvaspilsētas Zagrebas krogā "Roots" bauda īpašnieka Tomislava Perko kokteiļus, kurš iedvesmojies no vakcīnu nosaukumiem. Pfizer kokteilī izmantots "Jägermeister", "Moderna" – burbons, "AstraZeneca" – džins, "Sputnik V" – degvīns.
Pasaulē
2021. gada 29. maijs, 05:01

Vakcinācijas pasaules hronika. Interesanti un būtiski fakti par potēšanos šonedēļ

Kas Jauns Avīze

Eiropas Savienība atvērusi robežas visiem, kas var apliecināt, ka pabeiguši vakcinācijas procesu, izmantojot mūsu blokā apstiprinātu Covid-19 vakcīnu. Iepriekš bija aizliegts ieceļot nesvarīgu iemeslu dēļ, izņemot no dažām valstīm, kas atzītas par drošām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uzņēmumi “Pfizer”, “Moderna” un “Johnson & Johnson” paziņojuši, ka šogad un nākamgad piegādās nabadzīgajām valstīm 3,5 miljardus vakcīnu devu. Jau šogad “Pfizer” sola miljardu devu, “Moderna” līdz 95 miljoniem, “Johnson & Johnson” līdz 200 miljoniem. Eiropas Savienība apsolījusi ziedot 100 miljonus devu un paziņojusi par atbalstu trīs vakcīnu ražotņu izveidei Āfrikā.

Saūda Arābijā no augusta vakcinācija būs obligāta, lai varētu apmeklēt valdības un privātas iestādes, skolas, izklaides un sporta sarīkojumus, izmantot sabiedrisko transportu. Tikai vakcinētajiem atļauts atgriezties savā darba vietā, gan valsts, gan privātajā sektorā. Valdība atļāvusi vakcinētajiem doties ārzemju braucienos. Par vakcinētiem uzskata arī tos, kas iepriekšējā pusgadā atveseļojušies no Covid-19.

“Moderna” lūgs Eiropas Zāļu aģentūras apstiprinājumu tās vakcīnas izmantošanai Eiropas Savienībā vecuma grupā no 12 līdz 17 gadiem.

Malāvijas veselības aizsardzības iestādes sadedzinājušas 19 610 “AstraZeneca” vakcīnas devu ar beigušos derīguma termiņu. Šī Āfrikas valsts 26. martā saņēma 102 000 vakcīnas devu un izmantoja gandrīz 80%, derīguma termiņš bija 13. aprīlis. Kad izplatījās ziņas, ka ir vecas vakcīnas, daudzi vairs nenāca vakcinēties.

Brazīlijā kompānija “União Quimica” pēc Krievijas licences saražojusi pirmo “Sputnik V” partiju. To eksportē uz kaimiņvalstīm Dienvidamerikā, jo pašā Brazīlijā šī vakcīna nav apstiprināta.