foto: ZUMAPRESS.com
FOTO: kad dažviet Eiropā Covid-19 drūmumi jau sāk šķist kā pagātne
Pludmale Lisabonā.
Pasaulē
2021. gada 27. maijs, 12:17

FOTO: kad dažviet Eiropā Covid-19 drūmumi jau sāk šķist kā pagātne

Jauns.lv

Kamēr daudzas valstis aizvien cīnās, lai gūtu virsroku pār Covid-19 vīrusu, kas jaunu variantu veidolā turpina audzēt savus "muskuļus", lai inficētu pēc iespējas vairāk cilvēku, Portugālē iestājies mērens atslābums.

Par to liecina arī situācija Lisabonas apkārtnes pludmalēs, kur, iestājoties patīkamiem un pavasarīgiem laikapstākļiem, cilvēki steidz meklēt veldzi okeāna krastā. Tiesa gan, teikt, ka pludmali būtu pārņēmuši pūļi, ir pāragri. 

Laiskā dzīve Portugālē, kas atvelk elpu pēc cīņas ar Covid-19

Kamēr daudzas valstis aizvien cīnās, lai gūtu virsroku pār Covid-19 vīrusu, kas aizvien jaunu variantu veidolā audzē savus "muskuļus", lai ...

gallery icon
42

Visplašāko infekcijas izplatību Portugāle piedzīvoja šī gada janvārī, kad diennaktī atklāto gadījumu skaits pārsniedza 10 tūkstošus, taču februāra otrā puse iezīmējās ar strauju saslimstības samazināšanos, savukārt tagad diennaktī tiek atklāti nu jau vien daži simti jaunu gadījumu. 

Tomēr tas nenozīmē, ka ierobežojumi būtu atcelti - aizvien ir spēkā obligāta masku valkāšana, aizliegums lietot alkoholu sabiedriskās vietās, pulcēties pie viena galda vairāk nekā sešu cilvēku sastāvā iekštelpās un desmit cilvēku sastāvā ārā.

Spēkā ir arī prasība ievērot distanci, mazgāt rokas un nedoties cilvēkos, sajūtot augšējo elpceļu saslimšanas simptomus. Ierobežojumi arī attiecas uz dažādām sabiedriskām vietām, piemēram, restorāniem un veikaliem, kuriem ir ierobežots darba laiks. 

Lai arī Latvijas atbildīgās amatpersonas dedzīgi mudina cilvēkus neceļot bez lielas vajadzības, tomēr saskaņā ar 21. maijā atjaunoto Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) valstu sarakstu, Portugāle ir norādīta kā valsts, kur ir zems sabiedrības veselības apdraudējums un 14 dienu kumulatīvais saslimstības rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju ir nokritis zem 50. Līdz ar to pēc atgriešanās no Portugāles nav jāievēro pašizolācija.