foto: Scanpix/TASS
Krievijas teātra dīva Čulpana Hamatova kritusi Kremļa propagandistu nežēlastībā: tagad viņa Putina vietā slavē Latviju
Viena no Krievijas mūsdienu izcilākajām aktrisēm Čulpana Hamatova kritusi Kremļa propagandistu nežēlastībā, jo nopirkusi māju Latvijā un sākusi kritizēt Vladimiru Putinu.
Pasaulē
2021. gada 22. maijs, 06:24

Krievijas teātra dīva Čulpana Hamatova kritusi Kremļa propagandistu nežēlastībā: tagad viņa Putina vietā slavē Latviju

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Viena no Maskavas izcilākā teātra “Sovremeņņik” vadošajām aktrisēm Čulpana Hamatova, kura pirms dažiem gadiem vēl bija kvēla Vladimira Putina atbalstītāja, nu pārgājusi Kremļa opozīcijas rindās un ir skarba Putina režīma kritiķe. Tāpat viņa sev nopirkusi māju Amatciemā un ieguvusi uzturēšanās atļauju Latvijā. Viņa arī vienlaikus paziņojusi, ka Krievijā radošiem cilvēkiem nav brīvības un tādēļ raugās uz Rietumu pusi. Par to viņa izpelnījusies Kremļa propagandas kanālu uzbrukumus, kas viņu mudina pēc iespējas ātrāk aizvākties no Krievijas.

Hamatova ir viena no ietekmīgākajām sievietēm viedokļu līderēm Krievijā. Piemēram, 2014. gada žurnāla “Ogoņok” 100 Krievijas ietekmīgāko sieviešu sarakstā viņa ieņēma 14. pozīciju. Vēl pavisam nesen viņa baudīja Kremļa labvēlību: 2012. gadā aktrise filmējās Putina priekšvēlēšanu klipā un nosodīja Krievijas opozicionārus, teikdama: “Labāk Ziemeļkoreja nekā revolūcija”; Soču ziemas olimpiskajās spēlēs viņa bija viena no tām, kura atklāšanas ceremonijā nesa Olimpiādes karogu.

Viņa ir viena no labdarības fonda “Podari žizņ” (“Dāvini dzīvību”) dibinātājām, kas rūpējas par ar vēzi slimo bērnu ārstēšanu, un šim mērķim savākusi simtiem miljonu rubļu.

No Ziemeļkorejas un Putina fanes par Latvijas apjūsmotāju

Aktrise arī teikusi, ka savulaik no visas sirds atbalstījusi Putinu, vienlaikus gan uzsvērdama, ka no politiskajām norisēm stāv tālu, bet ir gatava atkal filmēties viņa atbalstam uzņemtajos klipos, “ja tiktu uzcelta vēl viena (onkoloģiskā) slimnīca”.

Krasas pārmaiņas viņas uzskatos radās pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, viņa Putinu apsūdzēja kara izraisīšanā Ukrainas dienvidaustrumos. Pirms pāris gadiem Hamatova kādā intervijā jau teica: “Ja man 2012. gadā teiktu, ka viņš (Putins) izraisīs karu, es neietu par viņu balsot. 2012. gadā es nefilmētos priekšvēlēšanu video, ja zinātu, ka viņš izraisīs karu Donbasā un tur mirs cilvēki – bērni, civiliedzīvotāji”.

Šomēnes aktrise portālam freecity.lv pastāstīja, ka nopirkusi māju ekociematā netālu no Cēsīm – Amatciemā, sakot:

“Daudzi talantīgi cilvēki (no Krievijas) bijuši spiesti aizbraukt, jo Krievijā nav iespējas augt un attīstīties savā profesijā”.

Līdz ar īpašuma nopirkšanu Latvijā viņa mūsu valstī ieguvusi uzturēšanās atļauju. Viņa arī piebilda, ka tagad Rīgā ierodas “ar sirsnīgu mīlestību un siltumu”. Aktrisei tagad ir draugi ne tikai Rīgā, bet arī Cēsīs un Jūrmalā. 

Dzen prom no Krievijas

foto: Scanpix/ZUMAPRESS
Aktrise Čulpana Hamatova ir arī sociāli atbildīgs cilvēks, kura aicina vakcinēties pret Covid-19. *

Bet Kremļa propagandas kanāli nu Hamatovu padarījuši par vienu no savas tēvzemes lielākajām nodevējām. Un viņas pretinieku korī vienu no pirmajām vijolēm spēlē Latvijas melnajā sarakstā iekļautais Krievijas TV žurnālists Vladimirs Solovjovs, kurš paziņojis, ka Hamatova, izvēloties Latviju, “nav pamanījusi, ka brauc uz nacionālistisku valsti, kur notiek nacistu marši un mūsu veterānus sēdina cietumā, kur diskriminē krievvalodīgos iedzīvotājus”.

“Viņu nemulsina fakts, ka Latvijas ārlietu ministrs lepojas ar savu nacistu vectēvu. Tas ir normāli, ka tie cilvēki, kas bija visbriesmīgākie ļaundari, bendes, tur kļuvuši par varoņiem. Čulpana Hamatova ir laba aktrise, labs cilvēks. Bet kāpēc aktieri bieži nedomā, ko saka?”

Kremļa kontrolētajos plašsaziņas līdzekļos tagad tiek publicēti raksti, kuru tonis ir šāds: “Krievi vēlas, lai Hamatova pēc iespējas ātrāk aizbrauc uz Latviju un vairs neatgriežas”.

Tikmēr Krievijas domē tiek izskatīts likumprojekts, kurš par “ārvalsts aģentiem” atzīs organizācijas, kuras saņem finansējumu no ārzemēm un ir naidīgi noskaņotas pret Kremļa režīmu. Ir pamatotas aizdomas, ka par šādu aģentu var tikt atzīts arī Hamatovas dibinātais labdarības fonds, kas palīdz ar onkoloģiskajām saslimšanām sirgstošajiem bērniem, un tas turpmāk vairs nevarēs saņemt valsts atbalstu. Jāteic, ka Hamatova arī ne vienu reizi vien ir uzstājusies uz Latvijas skatuvēm un pirms vairākiem gadiem ieņēmumi no viņas monoizrādes Nacionālajā operā tika ziedoti Latvijas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas remontam.

Čulpana Hamatova par teātri “Sovremeņņik”, zudušo paaudzi un attiecībām ar valsts varu (krievu val.):

Pirms pāris gadiem Rīgas Jaunā teātra režisors Aivars Hermanis Maskavā iestudēja izrādi par bijušo Padomju Savienības prezidentu Mihailu Gorbačovu, kurā Hamatova spēlēja Gorbačova sievu Raisu. Hermani iestudēt šo izrādi uzaicināja pats bijušais PSRS pirmais un vienīgais prezidents Gorbačovs. Izrādes pirmizrāde Maskavas Nāciju teātrī notika pagājušā gada oktobrī. Šī gada 21. un 22. oktobrī “Gorbačova” izrādes paredzētas arī Rīgā - Dailes teātrī.

Izrādes “Gorbačovs” pirmizrāde Maskavas Nāciju teātrī: