Pasaulē
2021. gada 15. maijs, 14:07

Austrālijā un citviet pasaulē notiek protesti pret Izraēlas uzlidojumiem Gazas joslai

Jauns.lv / LETA

Sidnejas ielās sestdien izgājuši vairāki tūkstoši cilvēki, lai protestētu pret Izraēlas uzbrukumiem palestīniešu kaujiniekiem Gazas joslā, un vairāki simti viņiem pievienojušies arī Melburnā. Protesti piektdienas vakarā notikuši arī Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sidnejā protestētāji pulcējās pie pilsētas mērijas, no kurienes sākās gājiens, kura dalībnieki skandēja tādus lozungus kā "Brīva, brīva Palestīna!" un "Brīva, brīva Gaza!"

Melburnā protestētāji pulcējās pie Viktorijas štata bibliotēkas, no kurienes tie devās uz parlamentu. Arī te daudziem no gājiena dalībniekiem bija plakāti ar lozungu: "Brīvību Palestīnai!"

foto: AFP/Scanpix
Sidnejas ielās izgājuši vairāki tūkstoši cilvēki.

Tikmēr Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā piektdien notika demonstrācija palestīniešu atbalstam, kuras dalībnieki sāka apmētāt ar akmeņiem policistus un Izraēlas vēstniecību, un policija aizturēja trīs cilvēkus, vēstīja policija un mediji.

Protesta pasākums pie Izraēlas vēstniecības tika izklīdināts pēc "plašām nekārtībām', paziņoja policija.

Izraēlas uzlidojumos Gazas joslā iznīcinātās ēkas

Izraēlas uzlidojumos Gazas joslā iznīcinātas visas policijas ēkas, pavēstīja palestīniešu anklāva Iekšlietu ministrija. Uzbrukts arī svarīgu "Hamas" pārstāvju mājām.

gallery icon
23

Vietējie mediji ziņoja, ka demonstrācijā piedalījušies apmēram 4000 cilvēku. 50 līdz 100 protestētāju grupa sāka mest akmeņus uz vēstniecības ēku un policistiem, savukārt policija vērsās pret protestētājiem, lietojot stekus un asaru gāzi.

Lai gan situācija piektdienas vakarā kļuva mierīga, policijas klātbūtne turpinājās arī naktī uz sestdienu, paziņoja policijas inspektors Pavs Kaltofts.

Dānijas ārlietu ministrs Jepe Kofods nosodīja dažu protestētāju darbības. "Visiem ir tiesības mierīgi izpausties Dānijā," bet akmeņu mešana ir "pilnīgi nepieņemama", ministrs paziņoja tviterī.

Demonstrācija "Solidaritāte ar Palestīnu" tika rīkota, reaģējot uz notiekošo bruņoto konfliktu starp palestīniešiem un Izraēlu, un tās dalībnieki aicināja Dānijas valdību nosodīt Izraēlas valdību.   

Kā ziņots, kopš pirmdienas palestīniešu kaujinieki veic masīvu Izraēlas apšaudi ar raķetēm no Gazas joslas, uz ko Izraēla reaģējusi ar gaisa uzlidojumiem un artilērijas uguni, kas vērsta pret objektiem, kuri saistīti ar radikālo islāmistu grupējumu "Hamas" un citiem palestīniešu kaujinieku grupējumiem.

Faktiskā karadarbība kopš pirmdienas prasījusi vismaz 136 palestīniešu un astoņu izraēliešu dzīvības.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās