foto: Ekrānuzņēmums
Cietsirdīgs vandalisms Velsā: ar motorzāģi izpostīta tiešsaistē vērojama zivju ērgļu ligzda
Pasaulē
2021. gada 3. maijs, 20:39

Cietsirdīgs vandalisms Velsā: ar motorzāģi izpostīta tiešsaistē vērojama zivju ērgļu ligzda

Jauns.lv

Putnu vērotājus Lielbritānijā satricinājis cietsirdīgs uzbrukums zivju ērgļu ligzdai pie Lin Breniga ezera Velsā. Tiešsaistes kameras nofilmējušas brīdi, kad tumsas aizsegā pagaidām nenoskaidrots vandalis nozāģējis platformu, uz kuras atradās zivju ērgļu ligzda.

Novērošanas kameras uzņemtajā videomateriālā dzirdamas motorzāģa skaņas. Noziegums noticis naktī uz 1. maiju.

Iznīcināta arī vienīgā zivju ērgļu pāra ola. Putnu mātīte olu bija izdējusi vien dienu pirms ligzda tika iznīcināta. Līdz ar ligzdu iznīcināta arī pie tās piestiprinātā kamera.

Velsā ir pieci zivju ērgļu pāri, un šie putni un to olas ir aizsargātas ar likumu, tāpēc jebkāda iejaukšanās šo putnu ligzdošanas procesā ir likumpārkāpums.

Ziemeļvelsas policijas pārstāvis notikušo nodēvējis par "pretīgu rīcību" un sola, ka vaininieks saņems sodu pēc nopelniem.

2. maijā uzņemta sirdi plosoša fotogrāfija, kurā abi zivju ērgļi redzami, skumji raugoties uz vietu, kur iepriekš atradās ligzda.

Tiešsaistes projekta autori uzstādījuši izdemolētās ligzdas vietā divas jaunas, turklāt, vadoties pēc speciālistu ieteikumiem, ievietojuši vienā no ligzdām arī mākslīgu olu, lai putnu pāri pievilinātu jaunajai dzīves vietai.

"Mērķis ir dot putniem iespēju izvēlēties no divām ligzdošanas vietām, ieskaitot kaut ko pēc iespējas tuvāku ligzdas oriģinālam," sacīts organizācijas ierakstā sociālajā vietnē "Facebook". "Kad kļūs skaidrs, kuru ligzdošanas vietu putni izvēlēsies, mēs noteiksim papildu drošības pasākumus putnu aizsardzībai."

Putnu vērotāji cer, ka viltus ola pievilinās mātīti un pamudinās viņu jaunajā ligzdā izdēt vēl divas, varbūt pat trīs olas.

Zivju ērgļu mātīte olas dēj aprīļa otrajā pusē. Parasti ar vienas līdz trīs dienu atstarpi tiek izdētas divas vai trīs olas. Olas inkubācijas periods ir 37 dienas. 

Policija šobrīd meklē personu vai personas, kuras ir atbildīgas par ligzdas iznīcināšanu, un aicina atsaukties cilvēkus, kuriem par notikušo ir zināms kas vairāk.