foto: REUTERS/SCANPIX
Bezosa kompānija apstrīdējusi NASA lēmumu cilvēku nogādāšanu uz Mēnesi uzticēt "SpaceX"
Džefa Bezosa kompānija "Blue Origin" apstrīdējusi NASA lēmumu.
Pasaulē
2021. gada 27. aprīlis, 13:41

Bezosa kompānija apstrīdējusi NASA lēmumu cilvēku nogādāšanu uz Mēnesi uzticēt "SpaceX"

Jauns.lv / LETA

Interneta tirdzniecības uzņēmuma "Amazon" dibinātāja Džefa Bezosa kompānija "Blue Origin" apstrīdējusi ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) lēmumu uzticēt Īlona Maska uzņēmumam "SpaceX" kosmosa kuģa izstrādāšanu pirmajiem astronautu lidojumiem uz Mēnesi kopš 1972.gada, vēsta ASV mediji.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

2,9 miljardus ASV dolāru vērtais kontrakts paredz izmantot šim mērķim raķetes "Starship" prototipu, kas vēl tiek izmēģināts "SpaceX" poligonā Teksasas štatā.

"Starship" paredzēts pārveidot par atkārtoti lietojamu palaišanas un nosēšanās sistēmu, kas var tikt izmantota kosmosa ceļojumiem uz Mēnesi, Marsu un citām vietām.

Cīņā par šo līgumu "SpaceX" izkonkurēja "Blue Origin" un aizsardzības industrijas uzņēmumu "Dynetics".

Tika gaidīts, ka NASA pieturēsies pie agrākās prakses un izraudzīsies divas kompānijas gadījumam, ja vienai neizdotos izpildīt uzdevumu. Tādēļ lēmums uzticēt līgumu vienīgi "SpaceX", bija pārsteigums.

"Pēc pašas NASA vārdiem, tā ir izdarījusi "augsta riska" izvēli. Viņu lēmums izslēdz konkurences iespējas, ievērojami sašaurina piegāžu bāzi un ne tikai aizkavē, bet arī apdraud Amerikas atgriešanos uz Mēness," paziņoja "Blue Origin".

"Tādēļ mēs esam iesnieguši protestu" valsts kontroles iestādei, paziņoja Bezosa kompānija.

"Blue Origin" apgalvo, ka NASA pieļāvusi kļūdas iepirkuma procesā un nosacījumi mainīti pēdējā brīdī.

"SpaceX" pērn kļuva par pirmo privāto uzņēmumu, kas veiksmīgi nosūtījis apkalpi uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), atjaunojot ASV spējas to panākt pirmoreiz kopš kosmosa atspoļkuģu programmas beigām.

Laikā no 1969.gada līdz 1972.gadam ASV nogādāja uz Mēness 12 astronautus.

NASA plāno nākotnē četrus astronautus ar kosmosa kuģi "Orion" nogādā Mēness orbītā, kur divi no viņiem - vismaz viena būs sieviete - pārvietosies uz "SpaceX" nolaišanās sistēmu un izkāps uz Mēness.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās