foto: AFP/Scanpix
Lietuvas valdība pagarina karantīnu līdz jūnijam, vienlaikus paredzot vairāk atvieglojumu
Pasaulē
2021. gada 15. aprīlis, 16:40

Lietuvas valdība pagarina karantīnu līdz jūnijam, vienlaikus paredzot vairāk atvieglojumu

Jauns.lv / LETA

Lietuvas valdība ceturtdien nolēmusi pagarināt Covid-19 karantīnu vēl par mēnesi - līdz jūnijam, vienlaikus paredzot jaunus atvieglojumus tirdzniecības, ēdināšanas, kultūras un sporta iestādēm, kuri stāsies spēkā turpmāko divu nedēļu laikā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Veidosim šīm divām nedēļām tādu prognozējamu vidi, lai neviens negaidītu lielus pārsteigumus ne uz vienu, ne otru pusi, un šajās divās nedēļās gatavosimies nākamajām divām nedēļām," valdības sēdē sacījusi premjerministre Ingrīda Šimonīte.

Pēc viņas teiktā, ja "lielie cilvēku piesaistes objekti" spēs pienācīgi parūpēties par cilvēku drošību, lēmumi var tikt pārskatīti.

Atvieglojumi paredzēti arī cilvēkiem, kuri jau ieguvuši imunitāti pret Covid-19, - no 22.aprīļa viņi drīkstēs pulcēties grupās līdz desmit cilvēkiem, rīkot svinības, ekskursijas, apmeklēt pacientus slimnīcās un cilvēkus aprūpes iestādēs.

No nākamās pirmdienas, 19.aprīļa, varēs atsākt darbu nepārtikas veikali, kas atrodas tirdzniecības centros bez atsevišķas ieejas no āra un līdz šim bijuši slēgti, taču nedēļas nogalēs tie vēl nedrīkstēs strādāt.

Tikmēr visi pārtikas veikali, farmācijas, optikas, veterinārijas, dzīvnieku barības un puķu tirgotavas, kas šobrīd jau darbojas tirdzniecības centros, arī turpmāk varēs strādāt septiņas dienas nedēļā. Aizliegums strādāt brīvdienās neattieksies arī uz veikaliem lidostās un jūras ostā. No 3.maija drīkstēs atvērt arī veikalus, kas atrodas tirgos vai citās publiskās tirdzniecības vietās.

Visās tirdzniecības vietās, ko paredzēts atvērt no jauna, vienam cilvēkam jānodrošina vismaz 50 kvadrātmetru platība vai arī vienlaikus drīkst apkalpot tikai vienu cilvēku.

Neapmierinātību ar šo noteikumu un arī ar aizliegumu strādāt nedēļas nogalēs paudusi Lietuvas tirdzniecības uzņēmumu asociācijas vadītāja Rūta Vaiņiene. Pēc viņas teiktā, tāds ierobežojums mudinās vairāk cilvēku iepirkties darbdienās un tas var izraisīt vēl lielāku drūzmēšanos. Pēc viņas teiktā, tirgotāji piedāvājuši nodrošināt 40 kvadrātmetru platību - divreiz vairāk nekā tajos nepārtikas veikalos, kuri jau darbojas, kamēr pārtikas veikalos šī norma ir tikai 15 kvadrātmetri.

No 19.aprīļa būs atļauts darboties arī kinoteātriem un profesionālajiem teātriem, organizēt pasākumus ar skatītājiem brīvā dabā un iekštelpās, kuros drīkstēs piedalīties līdz 150 cilvēkiem, telpas neaizpildot vairāk kā par 30%.

No ceturtdienas, 22.aprīļa, varēs darboties āra kafejnīcas, kurām būs atļauts strādāt no plkst.7 līdz 21, apkalpojot apmeklētājus tikai ārā un pie viena galdiņa ļaujot sēdēt ne vairāk kā diviem cilvēkiem.

No aiznākamās pirmdienas, 26.aprīļa, darbu drīkstēs atsākt arī sporta klubi, kur katram cilvēkam, ierēķinot darbiniekus, jānodrošina 20 kvadrātmetru platība. Grupu treniņu dalībnieku skaits nedrīkstēs pārsniegt piecus cilvēkus, neskaitot attiecīgā pakalpojuma sniedzējus.

Darbiniekiem, kas atsāks darbu, iepriekš obligāti jāveic Covid-19 testi.

Pērn 7.novembrī Lietuvā ieviestā karantīna iepriekšējā reizē tika pagarināta līdz 30.aprīlim, bet tās režīms pakāpeniski tiek atvieglots.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pēdējā laikā gan saslimstības rādītāji Lietuvā sākuši pieaugt - vienā diennaktī atklāto inficēšanās gadījumu skaits šonedēļ atkal pārsniedzis tūkstoti un 14 dienu kumulatīvais inficēšanās gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju 15.aprīlī ir 483,2.

Tikmēr ar vakcinēšanu Lietuvai sokas diezgan labi - vismaz vienu poti līdz šodienai saņēmuši 528 668 cilvēki, bet 199 314 cilvēki jau vakcinēti arī atkārtoti.