foto: ZUMAPRESS.com/Scanpix
Irānas prezidents paziņo, ka urāna bagātināšana līdz 60% ir atbilde uz Izraēlas kodolterorismu
Irānas prezidents Hasans Ruhani.
Pasaulē
2021. gada 14. aprīlis, 12:13

Irānas prezidents paziņo, ka urāna bagātināšana līdz 60% ir atbilde uz Izraēlas kodolterorismu

Jauns.lv / LETA

Irānas lēmums par urāna bagātināšanu līdz 60% līmenim ir atbilde uz Izraēlas kodolterorismu, trešdien sacīja Irānas prezidents Hasans Ruhani, ar šo paziņojumu nākot klajā dažas dienas pēc uzbrukuma Natanzas kodolobjektam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Centrifūgu IR-6 iedarbināšana vai bagātināšanas palielināšana līdz 60% ir atbilde uz jūsu ļaunprātību," vēršoties pie Izraēlas, uzrunā televīzijā sacīja prezidents.

"Tas, ko jūs izdarījāt, bija kodolterorisms. Tas, ko mēs darām, ir legāli," viņš sacīja, izsakoties par svētdien notikušo sprādzienu, kā rezultātā Irānas galvenajā kodolobjektā pazuda elektrība.

Irānas sūtnis Starptautiskajā Atomenerģijas aģentūrā (IAEA) Kazems Garibabadi tviterī pavēstīja, ka bagātināšana līdz augstākai tīrības pakāpei ir sākta.

"Mēs sagaidām, ka produkts tiks akumulēts jaunnedēļ," tviterī norādīja diplomāts.

Irānas paziņojums par urāna bagātināšanu līdz vēl augstākai pakāpei sarežģītākas padarījis Vīnē notiekošās sarunas par 2015.gada kodolpakta glābšanu, ko ASV prezidents Donalds Tramps 2018.gadā pameta.

Izraēla, kas nav uzņēmusies atbildību par svētdienas sprādzienu, vairākkārt draudējusi, ka nepieļaus, ka Irāna iegūst kodolieročus.

Izraēla stingri iebilst pret ASV prezidenta Džo Baidena centieniem atdzīvināt kodolvienošanos, kas noslēgta starp Irānu un ANO Drošības padomes pastāvīgajām dalībvalstīm un Vāciju.

ASV otrdien paziņoja, ka atbalsta Izraēlu, tomēr ir apņēmušās turpināt sarunas par Irānas kodolpaktu, neraugoties uz Teherānas urāna bagātināšanas plāniem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās