foto: AFP/Scanpix
Piecas NATO valstis apspriedušās par atbalstu Ukrainai
Ukraiņu karavīri saņem vakcīnu pret Covid-19.
Pasaulē
2021. gada 8. aprīlis, 13:21

Piecas NATO valstis apspriedušās par atbalstu Ukrainai

Jauns.lv / LETA

ASV, Lielbritānijas, Kanādas, Lietuvas un Polijas aizsardzības ministri trešdien sarunās, kas notikušas virtuālā formātā, sprieduši par situāciju Ukrainā, kā arī par potenciālajām iespējām sniegt Ukrainai palīdzību drošības un aizsardzības jomā, pavēstīja Pentagons.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Līderi apstiprināja savu nesatricināmo atbalstu Ukrainas suverenitātei, teritoriālajai integritātei un eiroatlantiskajiem centieniem un pauda bažas par Krievijas militārās aktivitātes palielināšanos šajā reģionā," teikts Pentagona paziņojumā.

Lielbritānija, Kanāda, Polija un Lietuva "veic svarīgu ieguldījumu palīdzībā Ukrainai drošības jomā", norādīja ASV Aizsardzības ministrija.

Puses apstiprināja apņemšanos rīkot mācības un nodrošināt Ukrainai atbalstu, lai pastiprinātu Ukrainas Bruņoto spēku aizsardzības spējas, kā arī panāktu progresu jautājumos, kas skar operatīvo savietojamību ar NATO.

Sanāksmes iniciators bijis Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šonedēļ telefonsarunas gaitā NATO ģenerālsekretāram Jensam Stoltenbergam pauda pārliecību, ka Ukrainas dalība NATO ir vienīgā iespēja, kā var tikt atrisināts konflikts Donbasā.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši 13 000 cilvēku, bet teju trīs miljoni devušies bēgļu gaitās.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas finanšu, aizsardzības, enerģētikas un citām nozarēm.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās