foto: VIA REUTERS
Navaļnija badastreiks: Kremlis atsakās no komentāriem
Opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs.
Pasaulē
2021. gada 1. aprīlis, 19:22

Navaļnija badastreiks: Kremlis atsakās no komentāriem

Jauns.lv / LETA

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs ceturtdien paziņoja, ka viņam nav nekādu komentāru par cietumā ieslodzītā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija pieteikto badastreiku.

Jautājumu, vai būs kādi komentāri saistībā ar šo informāciju, Peskovam ceturtdien sarunas gaitā uzdeva žurnālisti.

"Nē, nekāda komentāra nebūs," sacīja Peskovs.

Pēc viņa teiktā, situācija ap Navaļniju nav valsts vadītāja darba kārtībā, bet Putins varētu šo tematu apspriest ar pilnvaroto cilvēktiesību jautājumos Tatjanu Moskaļkovu, ja viņa pievērsīsies šim tematam.

"Ja kaut kas tiks runāts no tiesībsardzes puses, tad šī tēma tiks skarta. Tas nav valsts vadītāja darba kārtības jautājums," norādīja Putina preses sekretārs.

Uz jautājumu, vai tikšanās darba kārtība ir atkarīga no pilnvarotās cilvēktiesību jautājumos, Peskovs sacīja: "Bez šaubām. Tā ir viņa, kas nāk pie prezidenta ar atskaiti."

Vaicāts, vai Kremlī seko līdzi situācijai sodu izpildes sistēmā un gadījumiem, kad pret atsevišķiem ieslodzītajiem bijusi neatbilstoša izturēšanās, Peskovs atbildēja: "Mums ir cilvēktiesību aizsardzības organizācijas, sabiedrisko organizāciju sistēma, kas nodarbojas ar situācijas monitoringu Federālā Sodu izpildes dienesta (FSIN) iestādēs. Tās formulē jautājumus, raksta savus priekšlikumus kontaktā ar varasiestādēm. Viņi būtībā nodarbojas ar šo jautājumu pārrunāšanu."

"Visi konkrētie jautājumi ir FSIN un tā attiecīgo apakšstruktūru izskatīšanas temats un nekādā ziņā nav mūsu komentāru objekts," piebilda Peskovs.

Navaļnijs trešdien paziņoja, ka līdz laikam, kamēr nesaņems atbilstošu medicīnisko palīdzību, piesaka badastreiku.

"Es uzsāku badastreiku, pieprasot, lai tiktu ievērots likums un man tiktu atļauts neatkarīga ārsta apmeklējums," teikts paziņojumā, kas publicēts vietnē "Instagram".

Navaļnijs piebildis, ka medicīniskās palīdzības vietā viņš tiek "spīdzināts ar miega liegšanu".

Tikmēr Navaļnija līdzgaitnieki ceturtdien paziņoja, ka opozicionārs kopš ievietošanas cietumā vēl pirms badastreika pieteikšanas zaudējis astoņus kilogramu svara un tagad sver 85 kilogramus.