Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
foto: REUTERS/SCANPIX
Pārdotā van Goga glezna "Scene de rue a Montmartre".
Pārdotā van Goga glezna "Scene de rue a Montmartre".
Pasaulē

Portāls 19. gadsimta Monmartrā: par pasakainu summu pārdod gadsimtu neredzētu van Goga gleznu

Jauns.lv

Vinsenta van Goga glezna, kas ilgāk nekā gadsimtu glabājusies franču ģimenes privātajā kolekcijā, ceturtdien izsolē pārdota par vairāk nekā 16 miljoniem eiro, vēsta CNN.

Portāls 19. gadsimta Monmartrā: par pasakainu summ...

"Ielas skats Monmartrā" uzgleznota 1887. gada pavasarī, trīs gadus pirms nīderlandieša gleznotāja nāves. Tiek uzskatīts, ka viņš, iespējams, izdarījis pašnāvību.

Va Goga gleznā redzami parīzieši pastaigājoties pa laukiem, tajā attēlota necila Monmartras ainava, vēsturisks rajons, kas mūsdienās ir viens no pilsētas populārākajiem galamērķiem.

Glezna ir daļa no darbu sērijas, kas pārstāv slaveno "Moulin de la Galette" - vējdzirnavas, kas pārvērstas par deju zāli Monmartrā. Rajons joprojām ir populārs tūristu un vietējo iedzīvotāju vidū. Apkārtējās ielas tagad ir apbūvētas un maz līdzinās gleznā attēlotajai ainavai.

Izstāžu namā apgalvo, ka glezna ir kā portāls 19. gadsimta beigu Monmartrā, kad vecās dzirnavas kļuva par izklaides un atpūtas vietu, kur satikās parīzieši, lai iedzertu, padejotu un relaksētos.

Ļoti maz van Goga Monmartras perioda laika gleznu atrodas privātās rokās, lielākā daļa sērijas apskatāma prestižās muzeju kolekcijās visā pasaulē.

foto: REUTERS/SCANPIX
Ierocis ar kuru, iespējams, nošāvās Vincents van Gogs.
Ierocis ar kuru, iespējams, nošāvās Vincents van Gogs.

Vinsents Van Gogs savas karjeras laikā bija ļoti zemu novērtēts. Viņš nomira 1890. gadā, iespējams, nošaujoties. Sarūsējušais ierocis, ko mākslinieks, iespējams, izmantojis šaušanā, vēlāk atrasts un 2019. gadā pārdots.

foto: akg-images/SCANPIX
"Portrait of Dr. Paul Gachet".
"Portrait of Dr. Paul Gachet".

Lai gan visu mūžu viņš centās atrast auditoriju saviem darbiem, van Goga tirgus vērtība uzkāpa vien 20. gadsimtā. Viņa homeopātijas ārsta portrets "Portrait of Dr. Gachet", ko viņš uzgleznoja sava mūža pēdējo gadu laikā, 1990. gadā izsolē pārdots par 82,5 miljoniem dolāru (mūsdienās tie būtu 165 miljoni dolāru). Tā bija pati dārgākā glezna, kas tajā laikā pārdota.