Pasaulē
2021. gada 25. marts, 14:48

Jaunzēlande ievieš zaudējuma atvaļinājumu spontāno abortu piedzīvojušiem vecākiem

Jauns.lv

Pāri Jaunzēlandē, kuri piedzīvojuši bērniņa zaudējumu, notiekot spontānajam abortam vai mazulim piedzimstot nedzīvam, būs tiesīgi saņemt apmaksātu zaudējuma atvaļinājumu, paredz jaunais likums, ko nupat apstiprinājis parlaments.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

BBC vēstī, ka deputāte Džinija Andresena, kura virzīja šo likumprojektu, skaidrojusi - tas ļautu māmiņām un viņu partneriem paņemt laiku sev, lai samierinātos ar zaudējumu, neņemot slimības lapu.

Likums attiecas arī uz tiem vecākiem, kuri izmanto surogasijas pakalpojumus.

Jaunzēlande ir otrā valsts pasaulē, kas ieviesusi šādu iespēju bērniņu zaudējušiem vecākiem. Pirmā esot Indija, vēstī BBC. 

Jaunais likums paredz, ka sievietes bērniņa zaudējuma gadījumā varēs izmantot trīs apmaksātas dienas. Andersena skaidroja, ka katra ceturtā sieviete Jaunzēlandē ir piedzīvojusi spontāno abortu, tāpēc viņa cer, ka jaunais likums palīdzēs iedot pāriem laiku, lai samierinātos ar zaudējumu, neizmantojot slimības lapu.

"Viņu sēras nav slimība, tas ir zaudējums. Un zaudējumiem ir vajadzīgs laiks," viņa sacīja, norādot, ka Jaunzēlande ir uzņēmusi kursu ceļā uz progresīvu un līdzcietīgu likumdošanu.

Pirms gada Jaunzēlandes parlaments pieņēma likumu, kas dekriminalizēja abortus un ļāva sievietēm izvēlēties pārtraukt grūtniecību līdz 20 nedēļām.