foto: AFP/Scanpix
Gribētu tādu darbu? FOTO: arhitekti restaurē ikonisko Rio Kristus Pestītāja statuju
Pasaulē
2021. gada 25. marts, 11:14

Gribētu tādu darbu? FOTO: arhitekti restaurē ikonisko Rio Kristus Pestītāja statuju

Jauns.lv

Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro, tuvojoties ikoniskās Kristus Pestītāja statujas atklāšanas 90. gadadienai, uzsākti tās restaurācijas darbi. Lieki piebilst, ka tie notiek elpu aizraujošā augstumā. 

Arhitekte Kristīna Ventura stāsta, ka nozīmīgākā šī darba daļa ir tieši profilakse, kas palīdz laikus novērst draudus šim iespaidīgajam objektam. Plānots, ka komanda izpētes laikā identificēs, kas palīdzētu nostiprināt statuju, lai tā varētu pastāvēt ilgāku laiku. Tāpat iecerēts aizvietot sarūsējošās daļas un novērst citus laika zoba radītos bojājumus. 

Leģendārās Kristus Pestītāja statujas restaurācijas darbi

gallery icon
28

Darbi ir ļoti izaicinoši - šeit pūš ass 13 m/s vējš, tāpēc vienkārši iekārties drošības trosēs nevar, jo tās šūpojas. 

Tomēr komanda priecājas, ka viņiem uzticēts šāds atbildīgs uzdevums, jo, būsim godīgi, vien retajam šajā pasaulē ir dota tāda iespēja - karāties trosē pie 38 metrus augstās statujas un baudīt neticamos skatus. 

Šajos darbos kopā iesaistīti vairāk nekā 40 cilvēki, tostarp inženieri, arhitekti, ģeologi. Projekta mērķis ir nodrošināt, ka statuja nostāv vēl 90 gadus un ilgāk. 

Pirms pandēmijas Kristus Pestītājs bija ļoti iecienīts tūrisma objekts. Aplēsts, ka ik gadu to apmeklēja aptuveni divi miljoni cilvēku.