foto: AP/Scanpix
Itālija aizliedz izmantot "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu sēriju
Itālijas regulatora pieminētā "AstraZeneca" vakcīnu sērija ABV2856 ir atšķirīga no sērijas ABV5300, kuras izmantošanu pirmdien apturēja Austrija.
Pasaulē
2021. gada 12. marts, 08:42

Itālija aizliedz izmantot "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu sēriju

Jauns.lv / LETA

Itālijas zāļu regulators ceturtdien piesardzības apsvērumu dēļ aizliedza izmantot vienu "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu sēriju, un līdzīgu lēmumu pēc tam pieņēma cita Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts Rumānija.

Regulators AIFA pieņēma šo lēmumu, lai gan atzina, ka nav noteikta saistība starp šo vakcīnu un ziņām, ka dažiem cilvēkiem pēc potēšanās ar to izveidojušies asins recekļi.

"Pēc ziņām par dažiem nopietniem nelabvēlīgiem gadījumiem (..) AIFA ir nolēmis piesardzības apsvērumu dēļ noteikt aizliegumu šīs sērijas izmantošanai visā valsts teritorijā," teikts AIFA paziņojumā.

AIFA pavēstīja, ka "rezervē tiesības veikt tālākus pasākumus, ja nepieciešams", koordinācijā ar Eiropas Zāļu aģentūru (EZA).

Pēc šī Itālijas lēmuma Rumānijas valdība ceturtdienas vakarā paziņoja, ka atsauc no izmantošanas vairāk nekā 4200 vakcīnu devas no tās pašas sērijas, tomēr vakcinācijas kampaņa ar "AstraZeneca" vakcīnu tiks  turpināta.

Itālijas regulatora pieminētā "AstraZeneca" vakcīnu sērija ABV2856 ir atšķirīga no sērijas ABV5300, kuras izmantošanu pirmdien apturēja Austrija.

Austrija pirmdien paziņoja, ka aptur devu izmantošanu no "AstraZeneca" vakcīnu sērijas, jo pēc potes saņemšanas no "nopietnām asins recēšanas problēmām" mirusi kāda 49 gadus veca medmāsa. Piesardzības nolūkos arī Latvija, Lietuva, Igaunija un Luksemburga apturējušas šīs "AstraZeneca" sērijas izmantošanu. Šīs sērijas devas tika nosūtītas uz 17 Eiropas valstīm.

Dānija, Norvēģija un Islande ceturtdien gāja vēl tālāk, paziņojot, ka piesardzības nolūkos uz laiku aptur potēšanu ar "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnu.

EZA ceturtdien pavēstīja, ka no pieciem miljoniem cilvēku, kas Eiropā saņēmuši "AstraZeneca" vakcīnu, 30 gadījumos cilvēkiem pēc sapotēšanās izveidojušies asins recekļi.

EZA gan piebilda, ka nekas neliecina par to, ka šos trombembolijas gadījumus būtu izraisījusi šī vakcīna.