Pasaulē
2021. gada 9. marts, 12:23

"Sputnik V" ražotāji pieprasa EZA atvainošanos

Jauns.lv / LETA

Krievijas Covid-19 vakcīnas "Sputnik V" ražotāji otrdien pieprasīja atvainošanos no Eiropas Zāļu aģentūras (EZA), šādi reaģējot uz augstas amatpersonas apgalvojumiem, ka vakcīnas ārkārtas apstiprināšana dalībvalstīs līdzinās "krievu ruletei".

Vairākas ES valstis jau apstiprinājušas "Sputnik V" izmantošanu, negaidot, kad jautājuma izskatīšana būs noslēgusies Eiropas Savienības (ES) līmenī. EZA valdes priekšsēdētāja Krista Virtumere-Hohe pirmdien šos lēmumus kritizēja.

"Mēs pieprasām publisku atvainošanos no EZA Kristas Virtumeres-Hohes par viņas negatīvajiem izteikumiem par ES valstīm, kas tiešā ceļā apstiprinājušas "Sputnik V"," vakcīnas ražotāji norādīja tviterī.

"Viņas izteikumi raisa nopietnus jautājumus par iespējamu politisku iejaukšanos patlaban notiekošajā EZA izvērtējuma procesā," norādīja vakcīnas ražotāji, piebilstot, ka Krievijas vakcīnu jau apstiprinājušas 46 valstis.

Pagājušajā nedēļā EZA uzsāka "Sputnik V" paātrinātas vērtēšanas procedūru, sperot svarīgu soli, lai ES eventuāli tiktu apstiprināta pirmā vakcīna, kas nav ražota rietumvalstīs.

Ungārija jau ir apstiprinājusi "Sputnik V" un sākusi vakcīnas izmantošanu. Čehija un Slovākija arī pasūtījušas "Sputnik V" devas un norāda, ka uz ES apstiprinājumu negaidīs.

Vaicāta par to, ka arī Austrija varētu spert analoģisku soli, Virtumere-Hohe Austrijas raidsabiedrībai ORF sacīja: "Tas savā ziņā ir pielīdzināms krievu ruletei."

Krievija paziņojusi, ka ir gatava nodrošināt vakcīnas 50 miljoniem eiropiešu, tiklīdz "Sputnik V" saņems zaļo gaismu.