foto: AFP/Scanpix
Vieta, kur var piedzimt jauni un nāvējoši vīrusa varianti - brazīliešu zinātnieks aicina pasauli rīkoties
Masu kaps Manausā. Pilsētā, kur jau dzimis viens jauns Covid-19 variants, kas izplatījies ārpus valsts.
Pasaulē
2021. gada 8. marts, 09:49

Vieta, kur var piedzimt jauni un nāvējoši vīrusa varianti - brazīliešu zinātnieks aicina pasauli rīkoties

Jauns.lv

Brazīlijas varas bezatbildīgā attieksme pret jaunā koronavīrusa uzliesmojumu apdraud visu pasauli, jo valsts var kļūt par šūpuli, kur dzims jauni un nāvējoši vīrusa varianti, uzskata viens no šīs valsts vadošajiem zinātniekiem Migels Nikolelis no Djūka universitātes.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Medijam "The Guardian" Nikolelis, kurš seko līdzi situācijas attīstībai, mudina starptautisko sabiedrību konfrontēt Brazīlijas valdību par tās nespēju ierobežot epidēmiju, kas jau prasījusi vairāk nekā ceturtdaļu miljona valsts iedzīvotāju dzīvību, veidojot 10% no kopā pasaulē mirušo skaita.

"Pasaulei ir uzstājīgi jārunā par riskiem, kurus Brazīlija rada cīņai ar pandēmiju," sacīja Nikolelis, kurš lielāko daļu 2020. gada pavadījis, izolējoties savā dzīvoklī Sanpaulu. Viņš retoriski vaicā: "Kāda jēga cīnīties ar pandēmiju Eiropā un ASV, ja Brazīlija ir vīrusa audzēšanas vieta?"

Brazīlijas masu kapi ar Covid-19 mirušajiem

Brazīlija šobrīd ir otrā Covid-19 vissmagāk skartā valsts pasaulē uzreiz aiz ASV. Tur šobrīd reģistrēti vairāk nekā 363 tūkstoši infekcijas ...

gallery icon
15

Zinātnieks norāda: "Ja jūs ļaujat vīrusam vairoties tādā līmenī, kādā tas šobrīd vairojas šeit, jūs paverat durvis jaunu mutāciju un vēl nāvējošāku variantu rašanās iespējām."

Jānorāda, ka galēji labējais Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru, kurš Covid-19 uzskata par "nelielu gripu", bet vakcīnas, viņaprāt, var pārvērst cilvēkus par krokodiliem, arī tagad, valstī sasniedzot jaunus mirstības rekordus, dienā aiznesot jau 2000 cilvēku dzīvības, turpina pastāvēt pie sava, aicinot cilvēkus beigt ņemties un čīkstēt.

Zināms arī tas, ka viens globālo sabiedrību satraukušais variants ir cēlies no Brazīlijas pilsētas Manausas, kas pandēmijas laikā piedzīvoja prātam neatpveramu veselības nozares sabrukumu. Šī varianta gadījumi jau konstatēti arī Lielbritānijā, kur savukārt ir radies cits, par iepriekšējo krietni lipīgāks variants, kas nonācis arī Latvijā un rada raizes gan politiķiem, gan veselības aprūpes sistēmas amatpersonām.

"Brazīlija ir atvēra laboratorija vīrusa pavairošanai un galu galā nāvējošāku mutāciju radīšanai. Tas skar visu pasauli. Tas ir globāli," brīdina zinātnieks.

Viņš arī prognozē, ka Bolsonaru vieglprātīgās attieksmes un pienācīga vakcinācijas plāna trūkuma dēļ Brazīlija šogad no krīzes neizkulsies, tā turpinās plosīt valsti arī nākamgad. Zinātnieks arī pauž, ka tad, ja nekas netiks darīts, nākamgad martā mirušo skaits jau varētu dubultoties, sasniedzot 500 000.

Nikolelis konsultē valstu valdības cīņai ar Covid-19, tāpēc tagad viņš iesaka radīt īpašu komisiju, kas aizpildītu līderības vakuumu, ko radījis Bolsonaru, un nekavējoties ieviestu 21 dienas nacionālo lokdaunu. Pašlaik tas ieviests Sanpaulu. 

Zinātnieks arī asi kritizē Bolsonaru, sakot, ka viņa izsmējīgā attieksme pret sociālo distancēšanos, masku valkāšanu, kā arī nepārbaudītu medikamentu lietošana cīņā ar vīrusu, ir padarījusi Brazīliju par pandēmijas apkarošanas galveno ienaidnieku pasaulē.

Arī Brazīlijā uzsākta vakcinēšanas kampaņa, tomēr tā norit gausi skaidra rīcības plāna trūkuma dēļ. Līdz šīm abas devas saņēmuši 1,24% iedzīvotāju, kamēr ASV tie ir jau vairāk nekā deviņi procenti.

Brazīlijas attālo cilšu iedzīvotāji potējas pret Covid-19

Brazīlijai turpinot vakcinēt sabiedrību pret Covid-19, savas potes ir jāsaņem arī attālos ciematos dzīvojošiem Brazīlijas pamatiedzīvotājiem. Kā stāsta vairāku cilšu ...

gallery icon
22
recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās